Langs de Maas met Huub Stapel

LF Maasroute
23 november 2021

Vanaf vrijdag 26 november volgt Huub Stapel voor het nieuwe Max-programma Europa’s meest verrassende rivier: de Maas. Huub is geboren in het Limburgse Tegelen langs de Maas. Als kind was hij dan ook veel langs de oevers en in de rivier te vinden. Zo klampte hij zich regelmatig vast aan een voorbijvarende boot om vervolgens kilometer door de Maas gesleept te worden. Tijdens zijn reis laat hij alle facetten van de rivier zien. Ben je van plan de LF Maasroute te fietsen, heb je nog net dat laatste zetje nodig of ben je gewoon geïnteresseerd in de invloed van deze rivier? Stem dan de komende vijf vrijdagen om 19.50 uur af op NPO 2.

Van bron naar monding

Huubs avontuur begint tijdens de eerste aflevering in Noord-Frankrijk, op het plateau van Langres. Hij bezoekt de bron in de Vogezen, die wat fragieler is dan verwacht. In Domrémy-la-Pucelle vindt een ontmoeting plaats met een verre nazaat van Jeanne d’Arc. Terugblikken op de Eerste Wereldoorlog doet in Verdun. In de volgende afleveringen volgt hij de rivier via de Belgische Ardennen en de Nederlandse Maasdelta naar de monding bij Hoek van Holland, en dan dus eindigend in Maasstad Rotterdam. Onderweg leer je de aspecten van de Maas kennen: van geschiedenis tot natuur, economie, couleur locale en cultuur. Hij vertelt historische en verbazingwekkende verhalen en ontmoet mensen die, net als hij, het Maaswater door hun bloed hebben stromen.

Over de LF Maasroute

De LF Maasroute geeft een mooie inkijk in onze relatie met een van de belangrijkste rivieren in het zuiden van ons land: de Maas. Je fietst van Maastricht, waar de rivier (ongeveer) het land binnenkomt, naar Hoek van Holland, waar zij uitmondt in de zee. En dan nog een stukje landinwaarts naar Maasstad Rotterdam. De bordjes wijzen je de weg.

Al fietsend besef je wat leven langs zo’n rivier inhoudt. Het landschap wordt erdoor bepaald en dat geeft bijzonder mooie plaatjes. Van eeuwenoude vestingstadjes en vruchtbare fruitgaarden tot oer-Hollandse vergezichten met dijken en grazende koeien in de wei. Je blijft foto’s maken. De LF Maasroute is 480 kilometer lang en vormt het Nederlandse deel van de Internationale Maasfietsroute EuroVelo 19. Er is een fietsgids, LF-app en speciale website beschikbaar. Heb je de route gefietst? Dan verdien je een beloning in de vorm van een oorkonde en een framesticker om op je fiets te plakken.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen