Geen vervolg reservering fiets in trein

Fiets en trein
18 februari 2022

Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het reserveren van de fiets in de trein. Vorig jaar zette de NS de pilot, ondanks de ruim 13.000 handtekeningen van reizigers tegen de reserveringsplicht fiets in trein, toch door. De petitie van Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU en Fietsplatform – Nederland Fietsland en het negatieve advies van de consumentenorganisaties in het Locov waren toen niet voldoende om de NS van het besluit te weerhouden. Goed nieuws dus voor de binnen- en buitenlandse fietstoeristen die dit jaar een fietsvakantietocht door Nederland maken. Veel fietsers reizen per trein naar het startpunt. Na het volbrengen van de trektocht stappen ze bij het eindpunt weer in de trein naar huis.

Fietsvakantie en trein

De meerdaagse fietsvakanties zijn veelal routes van A naar B, zoals bijvoorbeeld de LF Waterlinieroute die van Edam naar Bergen op Zoom loopt. De mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met je fiets in de trein te reizen maakt essentieel onderdeel uit in de positionering van Nederland als fiets(vakantie)land. Als fietser wil je onbezorgd kunnen fietsen en spontaan beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij materiaalpech, verandering van weer of een spontante ontmoeting is de kans groot dat je later bij de trein bent dan oorspronkelijk gepland. Of misschien fiets je wat langer door en reis je vanaf een ander station. Op de websites van onze vier nieuwe LF-routes* vind je in de afstandentabel welke plaatsen langs de route een NS-station hebben. Zo kun je onderweg eenvoudig besluiten waar je de trein pakt.Fiets in trein NS

Veel problemen zomer 2021

Aan de oproep om ervaringen te delen werd afgelopen zomer goed gehoor gegeven, 200 klachten bereikten de Fietsersbond en Rover.  “Reizigers spreken van drempels en willekeur en na evaluatie moeten we ze gelijk geven”, stelde Rover-directeur Freek Bos, “de reiziger tast in het duister of de fiets nu wel of niet mee kan”. Rover en de Fietsersbond concludeerden dat het verplicht reserveren van een fietsplek in de trein een digitale schijnoplossing is voor een fysiek probleem: te weinig ruimte voor fietsen in de trein. Het gezamenlijke verzoek aan de NS om verder geen vervolg te geven aan de pilot wordt nu ingewilligd. Het probleem is eenvoudig op te lossen door meer fietsplekken te creëren in de trein. Hup NS!

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen