Geen reserveringsplicht, maar meer plek voor de fiets in de trein

Fiets en trein
7 juni 2021

NS wil als pilot van 10 juli tot september 2021 een reservering verplicht stellen voor het meenemen van de fiets in de trein. Fietsers zijn dan aangewezen op een vooraf gekozen trein via de NS-app of de klantenservice. Een kaartje via de automaat kopen is niet meer mogelijk. Veel (LF-)fietsers maken gebruik van de optie fiets in trein, en een exact tijdstip plannen is lastig. Samen met Fietsersbond, reizigersvereniging Rover en Wielersportbond NTFU zijn we een petitie gestart tegen invoering van dit plan. Want in plaats van een reserveringsplicht zou NS juist voor meer fietsplekken moeten zorgen.

Wil je ook dat NS afziet van het plan om een reserveringsplicht in te voeren en zorgt voor meer fietsplekken in de trein? Teken dan de petitie.

TEKEN DE PETITIE

 

Vakantiefietser in de trein

Wij vinden dat je een tekort aan fietsplaatsen in de trein niet oplost door het invoeren van een verplicht reserveringssysteem. Veel binnen- en buitenlandse fietstoeristen die een fietsvakantietocht door Nederland maken, reizen per trein naar het startpunt. Na het volbrengen van de trektocht stappen ze bij het eindpunt weer in de trein naar huis. De meerdaagse fietsvakanties zijn veelal routes van A naar B, zoals bijvoorbeeld de LF Maasroute die van Maastricht via Hoek van Holland naar Rotterdam loopt.

De mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met je fiets in de trein te reizen maakt essentieel onderdeel uit in de positionering van Nederland als Fietsland. Als fietser wil je onbezorgd kunnen fietsen en spontaan beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld bij materiaalpech, verandering van weer of een spontante ontmoeting is de kans groot dat je later bij de trein bent dan oorspronkelijk gepland. Maar ook net even langer kunnen genieten van het landschap of toch nog een bezoekje aan dat ene museum. Die flexibiliteit is voor de fietser een wezenlijk onderdeel van het fietsplezier

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen