Friesland en Zeeland de fietsregio’s van 2019

Nieuws
23 juli 2019

Jaarlijks maken we 191 miljoen recreatieve fietstochten en we gaan circa 1,1 miljoen keer op fietsvakantie in eigen land. Bijna 34.000 kilometer aan knooppuntroutes ligt voor ons klaar. Nederland is en blijft een echt fietsland. Toch verschilt de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor de fietsers per provincie. Via de zogeheten Kwaliteitsmonitor doet het Fietsplatform onderzoek naar deze verschillen en beloont regio’s met een aantal sterren. Voor de maximale vijf-sterrenbehandeling kun je het beste naar Friesland of Zeeland.

Nederland Fietsland

Dat Nederland een echt fietsland is zien we terug in het aantal provincies dat tussen de vier en vijf sterren in ontvangst mag nemen. Friesland en Zeeland gaan met 5 sterren aan kop, maar ook Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland mogen zich met 4 ½ ster een echte fietsregio noemen. Groningen ontvangt 4 sterren en Flevoland 3 ½ ster.

Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: “Investeren in goede recreatieve voorzieningen betaalt zich niet alleen uit in een goede beoordeling, maar draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Ook stimuleert het de vrijetijdseconomie. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 2,4 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land, waarvan de helft onderweg in de regio wordt gespendeerd.”

Noord-Holland en Zuid-Holland beneden gemiddeld

Hoewel de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is, zien we met name in Zuid-Holland en Noord-Holland ruimte voor verbetering. Deze regio’s scoorden respectievelijk 2½ en 3 sterren. Voor beide provincies kan winst worden behaald door een betere afstemming en samenwerking op het gebied van beheer, onderhoud en promotie. Verder scoren ze ook lager op het gebied van drukte op de paden.

Zin gekregen om een stukje te fietsen?

Een mooie fietsroute vinden is heel eenvoudig. Er is ruim 33.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Voor een kort fietstochtje zijn de knooppuntroutes ideaal. Fiets je een meerdaagse tocht, dan gebruik je het beste de Langeafstand Fietsroutes: LF-routes. Bekijk ons aanbod fietsroutes of plan je eigen route.

Op de site van het Fietsplatform (bedoeld voor de vakwereld) lees je het volledige bericht. 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen