Fietsen in tijden van corona

Corona
24 april 2020

“Een rondje hardlopen, fietsen, een wandeling – het kan, het mag en het is goed voor iedereen. Zeker in deze tijd, nu we noodgedwongen meer aan huis gebonden zijn.” aldus Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 21 april. Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Wil je met de fiets op pad, neem dan wel de volgende punten in acht:

Kies het juiste moment

De meeste mensen zijn in het weekend vrij en stappen dan op de fiets. Als je de mogelijkheid hebt om doordeweeks te fietsen, dan doe je daar verstandig aan. Is dit geen optie voor jou? Ga dan juist ‘s morgens vroeg of laat in de middag. We hebben gemerkt dat het rond etenstijd ook heel rustig is.  Wellicht is iets eerder of later eten wel een optie voor jou.

Blijf dichtbij huis

Dichtbij huis blijven en vanuit huis vertrekken is het beste wat je kunt doen. Bovendien zijn sommige natuurgebieden en toeristische plekken gesloten wegens drukte. Tip: stippel een klein rondje uit dat je twee keer fietst: met de klok mee en vervolgens de andere kant op. Je zult versteld staan van de nieuwe dingen die je ontdekt.

Stippel een eigen route uit

Op de bonnefooi of een populaire uitgestippelde route fietsen is hartstikke leuk, maar nu niet verstandig. Je loopt hiermee het risico dat je veel andere fietsers tegenkomt. Met de online planner kun je heel eenvoudig een knooppuntenroute naar wens plannen. Plan een route vanuit huis die je goed kent zodat je goed kunt inschatten hoe druk het is en vermijd tweerichtingsfietspaden. Woon je in het grensgebied? Houd dan rekening met de regels in België en Duitsland.

Houd afstand

Je hebt een goed moment uitgekozen om te fietsen en een route in de buurt uitgestippeld. Ook tijdens het fietsen zijn er dan een paar aandachtspunten. Zowel in de lengte als in de breedte voldoende afstand houden. Het liefst meer dan 1,5 meter. Dat geeft je voldoende ruimte om te anticiperen op het overige verkeer en de 1,5 meter aan te kunnen houden.

Pauzeren

Fietsen en koffie met appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nu de horeca zijn deuren heeft gesloten zit dat er even niet in. Wil je toch even pauzeren op een bankje? Desinfecteer eerst je handen voordat je meegebrachte bammetje nuttigt. Was ook bij thuiskomst je handen, de kans is groot dat je de knoppen van verkeersregelinstallaties hebt aangeraakt.

Blijf genieten van wat kan en bovenal: blijf gezond!

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen