Fietsen, fietsroutes en corona: er is weer meer mogelijk

Corona
18 mei 2021

Al meer dan een jaar beheerst corona ons leven. Gelukkig kunnen we wel gewoon blijven fietsen, mits we de maatregelen in acht nemen. Het kabinet heeft voor 19 mei aangekondigd een aantal maatregelen te gaan versoepelen of aanpassen. Wat dat betekent, lees je op deze pagina.

Meer mogelijk voor fietsen in de buitenlucht

Ben je boven de 27 jaar? Dan mag je je overal in de buitenlucht in groepsverband fietsen. Er gelden wel voorwaarden:

 • Buiten fietsen mag met maximaal 30 personen.
 • Fietsen mag alleen op 1,5 meter afstand van anderen.
 • Fiets je samen met je mensen uit hetzelfde huishouden? Dan hoef je geen afstand tot elkaar te bewaren.

Ben je tussen de 18 en 26 jaar? Dan gelden bovenstaande regels maar hoef je geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Tijdens je fietstocht

Extra aantrekkelijk is het om onderweg even te stoppen om de energievoorraad weer aan te vullen, of om onderweg een bezienswaardigheid te bezoeken. Ook hier is weer meer mogelijk.

Op het terras
 • Tussen 06.00 uur en 20.00 uur kun je terecht voor koffie en appelgebak. Of iets anders natuurlijk.
 • Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.
 • Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar.
 • Alleen voor toiletbezoek of om te betalen mag je naar binnen. Hierbij moet je een mondkapje dragen.

Een heerlijke fietstocht is pas echt geslaagd wanneer je als fietser een goede ontvangst krijgt op dat leuke terrasje onderweg, op de camping of in het hotel. Eeen overzicht van alle Fietser Welkom! adressen vind je hier.

Recreatie in de buitenlucht

Attractieparken, natuurparken en dierenparken mogen weer open. Ga je op traptrip? Dan kun je onderweg weer een kinderboerderij, minigolf, buitenspeeltuinen of klimbossen bezoeken. Er geldt een aantal voorwaarden:

 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
 • Groepen van maximaal 2 bezoekers zijn toegestaan. Hiervoor is een reservering nodig. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar en personen die op hetzelfde adres wonen.
 • Alleen de publieke buitenruimtes van de locaties zijn open. De binnenruimtes blijven gesloten.
 • Je mag met mondkapje naar binnen om het toilet en de garderobe te gebruiken of te betalen.
 • De basisregels blijven gelden, zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

Nog even dit

Door de grootte van de groep te beperken kun je makkelijker anticiperen op het verkeer. De 1,5 meter is dan ook aan te houden bij tegenliggers of inhalende fietsers. Ga niet te dicht op je voorligger fietsen en blijf zoveel mogelijk rechts fietsen – houd wel voldoende afstand tot de berm – dan geef je andere verkeersdeelnemers de ruimte om te passeren. Inhalen doe je op gepaste afstand, ook bij wandelaars, skeeleraars of ruiters. Geef van te voren een seintje, dan kun je samen zorgen voor een veilige inhaalmanoeuvre.

Dus afspreken met je fietsmaatjes kan weer, maar beperk de groepsgrootte en houd altijd voldoende afstand. Om drukte te voorkomen is het verstandig om een geschikt tijdstip te kiezen. Zo voorkom je situaties waarin het lastig wordt om voldoende afstand te houden. Doordeweeks, ’s morgens en laat in de middag is het een stuk rustiger op het fietspad dan in het weekend. Doe er je voordeel mee.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen