De LF Maasroute: spring op de fiets en volg de bordjes

Reisverhalen
3 mei 2019

Op donderdag 25 april 2019 starten Laura en Irene hun eerste lf-route door Nederland, de LF Maasroute. Wat ze meemaken? Dat lees je hier!

Op donderdag 25 april beginnen we aan de eerste iconische fietsroute door Nederland, de LF Maasroute. Deze Langeafstand Fietsroute start waar de Maas ons land instroomt, vlak onder Maastricht, en finisht in de grootste Maasstad, Rotterdam.

Wij beginnen de route waar de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland elkaar raken: bij het prachtige Slot Loevestein. En hoe komen we daar? Precies, op de fiets. Vanaf Rotterdam ben je in 45 kilometer en één pontje al op locatie. Zo dichtbij kan avontuur zijn.

In drie dagen fietsen we weer terug naar Rotterdam. Lees hier wat we onderweg meemaken en hoe de route ons bevalt.

 

Dag 1
Slot Loevestein – Dordrecht (43KM)
Regen, tegenwind en een voorzichtig doorbrekend zonnetje

Bij Slot Loevestein worden we opgewacht door de organisatie van Nederland Fietsland. Vandaag is namelijk de grote dag: de eerste LF-icoonroute wordt geopend en wij mogen dit nieuwe tracé als allereerste fietsen.

Nadat het lintje is doorgeknipt, de nodige foto’s zijn gemaakt en het begint met regenen, gaan we van start. Van Slot Loevestein fietsen we langs de vestingstad Woudrichem de polders in. Onderweg snakken we naar een kop koffie, die we uiteindelijk vinden in Werkendam.

Als we enigszins zijn opgewarmd en het buiten droog lijkt te zijn, vervolgen we de route. Voor we het weten fietsen we de Biesbosch in. Het is lang geleden dat we hier zijn geweest en we kijken ook nu weer onze ogen uit. We zien de lente hier in volle bloei: alles is supergroen en de dieren hebben jongen. Deze kilometers zijn het absolute hoogtepunt van de eerste dagtocht: niks tipt aan zo’n mooi natuurgebied in combinatie met de Hollandse wolkenluchten. Als de zon doorbreekt, wanen we ons zelfs even in het buitenland (zeg nou zelf: dit lijkt toch wel Noord-Frankrijk?!).

Totdat we bij de volgende veerpont aankomen, waarmee we naar Kop van het Land varen. In Dordrecht willen we eigenlijk kamperen bij natuurcamping De Kleine Rug, maar we zijn koud, doorweekt en hongerig. De camping verliest het helaas van het aanbod om ons luchtbed bij een goede vriend thuis op te blazen. Na heel veel gegeten te hebben, gaan we naar bed. Op naar de tweede dagtocht!

Dag 2
Dordrecht – Oostvoorne (75KM)
Zon en wind

Zodra we wakker worden valt ons iets op: er is zon! En wat doe je als er zon is? Dan ga je naar de kust. Dus we rollen van het luchtbed en maken ons klaar voor vertrek.

Om 10 uur fietsen we door het historische centrum van Dordrecht naar de Hoeksche Waard. De weg langs de Oude Maas is mooi, rustig en groen. En geel van het bloeiende raapzaad. In het natuurgebied Groot Koninkrijk loeien de koeien ons tegemoet, we ontmoeten een man op de eerste dag van zijn pensioen en inspireren hem om ook de Maasroute te fietsen. Zo gaat dat op het platteland.

Het is tijd om de rivier over te steken, maar het pontje van Puttershoek naar Zwijndrecht blijkt pas vanaf 11 mei te varen. We blijven dus nog even in de Hoeksche Waard tot de Heinenoord-tunnel ons naar de overkant brengt. Daar doemt in de verte de bewoonde wereld weer op.

Na een bruine boterham met pindakaas kunnen ook de armwarmers uit. Het lijkt wel zomer. Dan fietsen we de volgende vestingstad binnen: Brielle. Tijd voor koffie en taart. Dat geeft ons genoeg energie om die laatste kilometers eruit te knallen. Op naar Oostvoorne om daar te genieten van heerlijk lentebier bij restaurant Aan Zee. In ons vakantiehuisje maken we ons klaar voor de slotetappe.

Dag 3
Oostvoorne – Rotterdam (51KM)
Regen, hagel en storm (oké en een heel klein beetje zon)

Rotterdam, we komen eraan! Het einde van ons LF-fietsavontuur is in zicht: vandaag fietsen we naar huis. We vertrekken vroeg met de hoop zo de ergste regen te ontwijken, maar we zijn de hoek nog niet om of we zitten middenin een in-ten-se hagelbui. Maar we zijn niet van suiker (zoals oma zou zeggen), dus we fietsen stug door.

Langzaam maar zeker verandert het landschap van rustig en groen naar bebouwd en grijs. Op de Maasvlakte raken we enorm gefascineerd door het grote contrast tussen rauwe industrie en ingebouwde natuurgebieden vol krijsende meeuwen. De wind slaat ons ondertussen flink om de oren met als gevolg dat we zonder te trappen viaducten beklimmen met wel 30 kilometer per uur.

We fietsen langs grote kranen en stapels kleurrijke containers – verder is het hier zo goed als uitgestorven (het is bijna een beetje griezelig). Gelukkig zijn daar de levendige scheepslui van RET Fast Ferry die ons weer in bewoond gebied afleveren.

Vanaf Hoek van Holland fietsen we langs de Nieuwe Waterweg en met de wind in onze rug Rotterdam binnen. We krijgen nog een laatste buitje op ons nek voor we bij de Erasmusbrug zijn, maar als we er dan zijn, breekt de zon toch écht even door.

Tot slot
Voordat we vertrokken hebben we het gpx-bestand van de route in onze navigatie gezet, maar deze hebben we nauwelijks nodig gehad. De weg staat goed aangegeven, dus geniet van het spoorzoeken. De dagtocht van Slot Loevestein (eigenlijk vanaf Aalst) naar Dordrecht was zonder meer onze favoriet. Deze tocht biedt namelijk een mooie afspiegeling van Nederland: veel natuur, polders, dijken, forten, vestingen, industrie en één van Nederlands oudste steden.

We hopen dat we jullie hebben enthousiast gemaakt om ook je fiets te pakken en (een deel van) de LF Maasroute te ontdekken. Het is namelijk écht heel simpel: spring op de fiets, volg de bordjes en kijk je ogen uit.

Over ons
Wij zijn Laura Maat (25) en Irene Maaskant (27), we wonen in Rotterdam en in 2014 zijn we onze fietsavonturen begonnen met twee roestige fietsen van Marktplaats en een rugzak vol binnenbanden. Nu vele kilometers en ervaringen verder hebben we het plan opgevat om vanaf juni 2019 een paar maanden door Europa te fietsen.

Benieuwd naar onze foto’s en verhalen? Volg onze avonturen op onabike.nl.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen