De Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers tijdens we Sluiten de Linies

LF Waterlinieroute
10 oktober 2022

Het evenement We Sluiten de Linies zet de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. De komende twee weekenden kun je genieten van mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties. Forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken vormen het toneel voor deze bijzondere voorstellingen. Op 14, 15, 21 en 22 oktober draait het om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het evenement is geschikt voor jong en oud, en is gratis toegankelijk.

Routesuggesties

De lichtprojecties ervaar je het beste vanaf de fiets. Combineer een stuk van de LF Waterlinieroute of LF Maasroute met een bezoekje aan een van de locaties. We hebben een aantal suggesties voor je op een rij gezet. Let op: de programma’s beginnen allemaal om 19.00 uur, dus je sluit de dag af met een bezoek aan het festival.

Vrijdag 15 oktober –  Edam | Spaarndam – ongeveer 60 kilometer

Start in Spaarndam en strijk rond 19.00 uur neer in Edam. De Zeesluis laat je kennismaken met het verleden, heden en de toekomst van de Hollandse Waterlinies. Ben je na al deze kennis en je fietstocht toe aan wat ontspanning? Laat je dan meevoeren door de muziek van Daan de Loor op Cajon en zangeres en accordeoniste Sofie de Klerk.  Begin je in Edam, dan sluit je de fietsdag af in het gebied rond het Boezemgemaal en het Fort Bezuiden Spaarndam! Laat je meevoeren door de verhalen over het water, de waterwerken, forten en het landschap. Voor wat extra ontspanning kun je terecht bij de verhalenverteller, ondersteund door warme en nautische accordeonklanken.

Zaterdag 15 oktober – Muiden | Oud-Zuilen – ongeveer 55 kilometer

Begin in Oud-Zuilen en fiets naar naar de Vesting Muiden en maak kennis met een plek die al sinds de negende eeuw vecht tegen het water. Hier begon ooit de Hollandse Waterlinie. Later werd de vestingstad ook toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam. Dompel jezelf onder in de lichtprojecties, de verhalen over het water en liederen van shantykoor Het Ruime Sop! Liever in Muiden beginnen, bezoek dan complex Oud-Zuilen. Waar de Hollandse Waterlinies bedoeld waren om de vijand tegen te houden met water, zorgen twee prachtige molens vandaag de dag voor droge voeten in Complex Oud-Zuilen. Tijdens We Sluiten de Linies worden deze molens en de omgeving prachtig uitgelicht.

Vrijdag 21 oktober –  Schalkwijk | Everdingen – ongeveer 40 kilometer

Op een dromerige plek aan de Lek vind je het stoere Fort Everdingen, thuishaven van Brouwerij Duits en Lauret. Op loopafstand vind je langs de Lek ligt het gastvrije Caatje aan de Lek, gevestigd in Werk aan het Spoel. Tijdens We Sluiten de Linies kun je hier genieten van theater, muziek, verhalen en fortenbier. Kom je vanaf Schalkwijk dan fiets je eerst langs Werk aan het Spoel, vanaf daar volg je knooppunt 40. Start je in Everdingen volg dan knooppunt 13 om de route op te pakken. Aan het eind van de dag wacht het prachtige Fort Honswijk en op loopafstand het kleine verdedigingswerk Lunet aan de Snel. Van Augmented Reality tot spannende soundscapes: het kan bijna niet anders dan dat je verrast wordt op deze locatie.

Zaterdag 15 oktober – Maasbommel | Woudrichem – ongeveer 60 kilometer

Vandaag start je in Maasbommel en sluit je de dag af in Vesting Woudrichem. Laat je meevoeren langs eeuwenoude geveltjes en geniet van de lichtprojecties, de verhalen over het water, muziek en lekker eten tijdens We Sluiten de Linies.

Podcast Geheim Water

De podcast Geheim Water is een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld. Ook leuk als je niet naar het festival gaat 😉

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen