Bunkers

Blog
23 juni 2021

Wat we in het dagelijks taalgebruik ‘bunkers’ noemen, zijn eigenlijk ‘groepsschuilplaatsen’ of ‘kazematten’. Het van oorsprong Engelse woord bunker is in de Tweede Wereldoorlog via het Duits in het Nederlands terechtgekomen.


Foto: Martin van Lokven

Tijdens het fietsen van de LF Waterlinieroute om je bunkers in veel verschillende afmetingen tegen. Hoewel deze kleine overdekte en zelfstandige verdedigingswerken meestal gebouwd zijn van gewapend beton, kom je ze tijdens je tocht ook van andere materialen tegen. Het militair verdedigingswerk bood een zekere bescherming tegen beschietingen en bombardementen. Vaak had het de functie van geschutsopstelling, commandopost of schuilplaats.


Foto: Lieske Meima

Het is zeker de moeite waard om bij IJmuiden even de route te verlaten en het Forteneiland IJmuiden te bezoeken, niet ver hiervandaan vind je ook het Bunkermuseum. Ook wordt er jaarlijks de bunkerdag georganiseerd. Normaal zijn de meeste van deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar tijdens deze dag zijn bunkers van Hoek van Holland tot Den Helder voor één dag open!

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen