Bocht van Molkwar

Blog
31 mei 2021

Een ondiepe baai met schraalgrasland, riet, ruigten en zandplaten. Een waar paradijs voor vogels en vogelaars. In dit natuurlijke stilleven zorgen wind en vogels voor beweging. Voor iedereen de moeite waard om even bij stil te staan, af te stappen en te genieten vanuit de vogelkijkhut. Zet vooral eerst een goede kop koffie of een lekkere mok thee, en neem je verrekijker mee! Je kijkt je ogen uit.

Oost, west, het waait hier best

Wind en water zorgen elke dag voor verandering in dit 271 hectare grote vogelrijke natuurgebied. Staat er straffe westenwind? Dat zorgt voor een hoge waterstand, waardoor de zandplaten onderlopen en de eilandjes kleiner worden. Aalscholvers, visdiefjes en meeuwen verdringen elkaar voor een plekje. Maar zodra de wind naar het oosten draait, wordt de waterstand weer lager. De slik- en zandplaten komen boven water te liggen, waardoor de vogels alle ruimte hebben. En die hebben ze ook nodig, want rond april overnachten hier soms 15.000 kemphanen.

Kwaken, kwetteren, spotten

Wie de tijd heeft moet zeker even van de route afwijken en plaats nemen in de vogelkijkhut ‘it Swan’ in de ‘Bocht fan Molkwar’. Hier verwen je je oren met natuurgeluiden. Want – raar maar waar – het eendengekwaak en het gekwetter van baardmannetjes heeft een rustgevend en kalmerend effect. Al kun je het ook druk hebben met vogels spotten. Zie je die bruine kiekendief die sierlijk over de rietvelden zweeft op zoek naar een hapje dat even niet oplet? Of spot de wintertaling, brilduiker, zwarte ruiter en de grote mantelmeeuw vanuit deze hut die uitkijkt over het IJsselmeer.

Meer informatie over de Bocht van Molkwar vind je op de website van VVV Waterland van Friesland.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen