Actie Gelders veer: het (protest)lied van de IJssel

Belangen
30 maart 2023

Het voortbestaan van de pontveren in de provincie Gelderland staat onder druk. De provincie Gelderland, een belangrijke financier van de veren, heeft aangegeven geen geld meer te willen stoppen in het Gelders Verenfonds. Bij wijze van protest is het volgende bedacht: op zondag 2 april aanstaande om 13.00 uur zal een protestsong ten gehore worden gebracht. Het harmonieorkest van Nieuw Leven uit Steenderen werkt aan dit protest mee, samen met shantykoor De IJsselboei uit Brummen en zangkoor Steenrewalt uit Steenderen. Samen zingen en spelen zij ‘Het lied van de IJssel’ met een aangepaste tekst!

Het vernieuwde lied van de IJssel: aandacht voor de leefomgeving

In de jaren 50 werd dit lied vaak gespeeld, vooral op bruiloften. Van origine was het een Oostenrijks lied. De Nederlandse broers Jan en Henk van Dijk schreven een Nederlandstalige tekst met als titel ‘Het lied van de IJssel’. Ondermeer ‘Het Orkest zonder naam’ o.l.v. Ger de Roos had hier veel succes mee. Hoe tranentrekkend de originele tekst was, is in verschillende opnames nog wel te horen. Bij de nieuwe tekst door Jan Bijvank, tevens initiatiefnemer, ligt de nadruk op het enorme belang van de pontveren voor de leefomgeving, maar ook voor het toerisme, de forens, en niet te vergeten het onmundig missen van de verbinding als de plannen van de provincie niet worden teruggedraaid.

Zing mee met de uitvoerenden

Iedereen die mee wil zingen met het orkest en met de beide koren wordt uitgenodigd om op 2 april om 13.00 uur bij een van beide veerstoepen aanwezig te zijn. Aan de Bronkhorster zijde zingt zangkoor Steenrewalt en aan de Brummense zijde het shantykoor De IJsselboei, telkens bijgestaan door het harmonieorkest dat op het pontveer plaats neemt. Het lied zal dus aan beide oevers een keer worden gezongen en gespeeld.

Het lied van de IJssel

Als kleinkind ging, je met je opa varen.
De veerpont was, je grote avontuur.
En kan dat da-lijk, niet meer met de jaren, dat is voor ons dan alderjékes zuur. (2x)

Want de forens, die het milieu wil sparen.
Steekt hier de IJssel, over naar zijn werk.
Een mooi moment, om even te onthaasten, en ook een praatje met de veerbaas Derk. (2x)

Laat de toerist, vooral toch ook genieten.
Want dit is wel, wat anders dan een brug.
Je ziet de groet, van een passerend schipper, en komt er gra-aag menigmaal te-rug (2x)

Nu sta je met, je fiets al aan de veerstoep.
De pont ging heen, maar komt’ie ooit nog weer.
Oh Gelderland, laat dat toch niet gebeuren, want dat doet ons, dan wel onmundig zeer (2x)

De locatie

Aan de Veerweg 4, 7226 LP Bronkhorst of aan de Brummense zijde.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen