Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home traptrip Fietsen met peuters

Fietsen met peuters

Fietsen met kinderen is uitdagend, afwisselend, spannend. Steeds meer ouders kiezen voor een fietsvakantie met hun kinderen. De gouden tip: stel niet het fietsen centraal, maar het kind. Als de kinderen het naar hun zin hebben, genieten de ouders ook. Uitgangspunt tijdens het fietsen is daarom altijd het kind. Vraag je telkens af of jouw voorkeur ook die van het kind is.

Geef kinderen zo veel mogelijk initiatief, een beloning in het vooruitzicht – een speeltuin, een ijsje – geeft ze vleugels. Houd de dagetappes kort en neem de tijd voor een riviertje, een klimboom, etc. Je hoeft namelijk niet ver te fietsen om een fijne vakantie te hebben.

Fietsen met peuters
Zodra kinderen – vanaf zo’n acht maanden – in staat zijn om te zitten, kunnen ze mee op de fiets. Met een fietsstoeltje voorop kun je je kind goed zien en het is bovendien gezellig. Vaak vallen kleine kinderen op de fiets in slaap; zorg dat het hoofdje gesteund wordt als ze omvallen (met een kussentje o.i.d.). Iets grotere peuters kunnen in een stoeltje achter op de bagagedrager zitten.

De fietskar is een uitstekend alternatief voor een fietszitje. Maar let op: heuvelopwaarts en met tegenwind is het erg zwaar fietsen! Tips voor de fietskar:

  • Muziek of verhaaltjes in de kar zijn een welkome afleiding.
  • Vergeet de knuffel niet; vastmaken met een touwtje voorkomt dat-ie eruit valt.
  • Rijdt niet langer dan anderhalf uur aan één stuk door.
  • Laat steeds één ouder in- of uitpakken, terwijl de ander met de kinderen iets leuks doet (naar de speeltuin, zwembad); dat scheelt veel stress.

Kies een bestemming die past bij wat het kind leuk vindt. Met kleine kinderen hoef je niet ver weg te gaan. Tochtjes maken vanaf een vaste standplaats is al spannend genoeg. Neem de tijd voor spelletjes, een strandje of contact met andere kinderen op de camping. Bedenk dat de eerste jaren cruciaal zijn: als kinderen zich goed vermaken tijdens een fietsvakantie, blijven ze hun leven lang enthousiast!

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland