Schoonhoven
Een pittoreske en gezellige vestingstad aan de Lek. Schoonhoven vormde samen met Nieuwpoort de twincities aan de Lek, ze verdedigen het acces aan de Lek. Naast belangrijke vestingstad is Schoonhoven vooral ook bekend als Zilverstad. Het zilvermuseum is gevestigd is een vroegere kazerne.
Schoonhoven werd in 1247 voor het eerst genoemd als Sconhouen. Het is onduidelijk wanneer Schoonhoven precies stadsrechten heeft gekregen, maar halverwege de 14e eeuw stond het bekend als een belangrijke vestingstad. Men leefde er van de scheepvaart, bierbrouwerijen, veeteelt en visserij.
In de 17de eeuw kwamen er steeds meer zilversmeden in de stad wonen en werd Schoonhoven ook bekend als Zilverstad. In Schoonhoven is dan ook een zilvermuseum gevestigd. Het gebouw waarin het museum is gehuisvest was vroeger een kazerne! Het prijkt boven naastgelegen laagbouw uit.
In rampjaar 1672 lag Schoonhoven in het westelijke gedeelte van het inundatie gebied. Door de ligging aan de Lek kreeg Schoonhoven de taak om de kanonnen op de Lek te richten voor eventuele aanvallen door Franse boten. Dat deed Schoonhoven samen met Nieuwpoort, gelegen aan de overkant van de rivier.
Na 1673 kreeg Schoonhoven nieuwe bastions aan de westkant en werden de bastions aan de oostzijde gemoderniseerd. In de 19de eeuw werd het grootste deel van de vestingwal ontmanteld. De Veerpoort is de enige poort die is overgebleven.
(c) foto Anne Hamers
Locatie delen