Oegstgeest

Oegstgeest - Oud-Poelgeest

In Oegstgeest, gelegen op de grens van een oude strandwal en de veengronden vind je Landgoed Oud-Poelgeest. Van oudsher werden hoge zandwallen aangeduid met 'geestgrond', de laagveenmoerassen die er tussen lagen noemde met 'poelen'.

In 1661 vroeg de huidige eigenaar, Constantin Sohier, aan de stad Leiden toestemming om Oud-Poelgeest opnieuw op te bouwen. Het landgoed werd in 1724 door Herman Boerhaave aangekocht om er het eerste arboretum van Europa te realiseren. De buitenplaats bleef drie generaties in zijn familie.

De Familie Willink kocht het in 1856 om het vervolgens in 1864 ingrijpend te verbouwen. De kenmerkende uivormige torens werden toegevoegd. Drie generaties verder verhuisde in 1909 ook de laatste bewoner, Geraldine Willink. In 1940 kwam het in handen van de gemeente Oegstgeest.

Nederlandse, Duitse en Canadese militairen gebruiken het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest beheert het kasteel en landgoed in een pachtovereenskomst van de gemeente sinds 1988. Verschillende restauraties zijn sindsdien uitgevoerd.

Tegenwoordig kun je er terecht voor een verrassende diversiteit aan evenementen, en er is een terras met bistro.


Deze plek is nabij onderstaande route(s)

Ontdek onderweg