Enkele Wiericke

Enkele Wiericke

In 1364 werd eerst de Enkele Wiericke en een paar jaar later de Dubbele Wiericke gegraven tussen de Oude Rijn bij Nieuwerbrug en de Hollandsche IJssel bij Hekendorp. De vaarten waren nodig om het overtollige water vanuit de Oude Rijn beter te kunnen afvoeren.

Bij Goejanverwelle is daarvoor een sluis gebouwd. In 1672 werden de gegraven vaarten Enkele en Dubbele Wiericke, en de er tussen gelegen polders, gebruikt als verdediging van Holland tegen de Fransen. Er lag hier een smalle inundatiestrook van slechts 1500 meter breed.

De Staten van Holland besloten om voor de zekerheid in het najaar 1672 de inundatie in oostelijke richting uit te breiden. Op de Prinsendijk staan nog een aantal historische hardstenen kilometerpaaltjes.

Om de sluis bij Goejanverwelle en de verder naar het westen gelegen stad Gouda te beschermen tegen de Franse troepen, is er in 1672 een schans aangelegd. Van de schans is tegenwoordig niets meer te zien.

Langs de Enkele Wiericke staat midden in het landschap een uitkijktoren, waar je een heel mooi uitzicht hebt op het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie. De uitkijktoren is met de fiets te bereiken via het Wierickerpad vanuit het dorp Driebruggen.


Deze plek is nabij onderstaande route(s)

Ontdek onderweg