De Koeneschans
De Koeneschans is een bijzonder overblijfsel van de Oude Hollandse Waterlinie. Van oorsprong was dit schiereilandje een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen Spanje. In 1672 werd het onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie om eventuele Franse troepen tegen te houden.
De kanonnen waren gericht op de Slangenweg die door het inundatiegebied van de Lopikerwaard naar de stad Utrecht liep en net boven het inundatiewater uitstak. Over deze weg kon de vijand een aanval inzetten. De Fransen zijn hier nooit gekomen en er is hier gelukkig nooit gevochten.
In vredestijd was op de schans altijd een soldaat aanwezig die in het huisje woonde dat op de schans stond. Zijn taak was om de grens tussen Holland en het Bisdom Utrecht te bewaken. Er werden hier namelijk heel veel producten stiekem over de grens gesmokkeld.
In 1817 werd de schans afgebroken en kwam een eind aan de militaire functie. Tegenwoordig staat er op de schans een betonnen maquette die laat zien hoe de schans er uit zag en een bank in de vorm van de aarden wal die erop stond. Via de VR-paal kun je terug in de tijd reizen.
Locatie delen