Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home LF-routes Interview familie Pieters

Met een stadsfiets op vakantie

foto familie Pieters

"Met vrienden fiets ik wel vaker lange tochten door Nederland en Duitsland", zo vertelt Ian Pieters (49). "Maar drie jaar geleden kreeg ik mijn vrouw en twee zoons ook ‘zo gek’ om mee te gaan op fietsvakantie."

Met de doodgewone stadsfiets trok de familie Pieters de voordeur aan de Rotterdamse Heemraadssingel achter zich dicht op weg naar hun eerste eindbestemming: Wageningen. Sindsdien hebben Eline (46), Lowik (12) en Aito (10) de smaak ook flink te pakken. In de daarop volgende lentes vervolgt de familie haar tocht via de LF4, 3 en 8 van Wageningen naar Ommen en via de LF8, 17 en 9 van Ommen naar Groningen.

Uitgebreid ontbijt
Behalve dat het gewoon leuk is om actief bezig te zijn met de kinderen vinden Ian en Eline het belangrijk dat hun kinderen iets meekrijgen van het leven en het natuurschoon buiten de stad waar ze opgroeien. “Alleen al de eerste etappe over de Brienenoordbrug, langs de molens in de Alblasserwaard en de eindeloze polders waar het fluitenkruid zó hoog langs de weg staat: dat is gewoon ontzettend mooi”, vertelt Eline. “Die nacht sliepen we ook in zo’n leuke bed and breakfast in de buurt van Schoonhoven. Bij een ouder echtpaar dat net gepensioneerd is. Alsof ze hun eigen familie ontvingen, zo hartelijk. En we kregen echt een geweldig uitgebreid ontbijt.”

Schotse Hooglanders
Op de vraag wie welk stuk van de tocht het mooist vindt, antwoordt de familie unaniem ‘tussen Ede en Vorden’. “We vertrokken toen pas heel laat kwart voor drie ofzo, want er moest thuis nog veel geregeld worden. Maar eenmaal de Veluwe doorkruist en met het pontje bij Dieren te zijn overgestoken, dan kijk je achterom naar de heuvels en dat is zo’n geweldig gezicht. Ook door de afwisseling: heb je net urenlang door de bossen gereden, van het ene op het andere moment fiets je weer door de groene weiden en de uitgestrekte uiterwaarden.”

Plannen op stapel
Aan avonturen onderweg geen gebrek. Zo kwam de familie plotseling oog in oog te staan met Schotse Hooglanders die verfrissing zochten in een beek langs de route. Avontuurlijk bleek ook het treinreizen van en naar de startpunten. “Met vier fietsen in zo’n klein tussenstuk, dat was een heel gedoe. Zeker als er al fietsen stonden of als het druk was en er al mensen zaten. Wat dat betreft zou het fijn zijn als de goede, oude fietscoupé een herintrede zou maken.” Maar de familie Pieters is niet voor één gat te vangen. Een nieuwe meerdaagse tocht staat al gepland: ‘fiets-hoppen’ tussen de waddeneilanden.

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland