Ervaringen LF Zuiderzeeroute

Frank de Neling

Typisch Nederlands fietsweer

In zeven dagen fietsten wij met onze 12 jarige zoon de Zuiderzeeroute. Eerste dag voor de wind, maar daarna vooral een behoorlijke tegenwind en regelmatige regenbuien en onweer. Typisch Nederlands fietsweer. De laatste twee dagen waren gelukkig prachtig. Het was een leuke fietstocht. Stukjes Nederland gezien waar we nog nooit geweest waren, leuke overnachtingsadressen en veel mensen ontmoet.

Lieneke Kusters en Gerald Drenthen

Smaakt naar meer

Het was erg leuk om deze route te fietsen. We hebben mooie en bijzondere dingen gezien. We vonden het zo leuk dat we dit jaar graag de LF Waterlinieroute gaan fietsen.

Freek de Haaij

Dankbaar en tevreden

Wat een ervaring. Om gewoon op de fiets te stappen en te gaan. Nee geen racefiets, gewoon mijn woon-werk fiets met twee fietstassen en 12,5 kilo bagage. Het volgen van de bordjes en voortdurend de sfeer, stijl en invloeden om je heen te zien veranderen. Je ontmoet fietsers, vakantiegangers en de plaatselijke inwoners. Zelfs als je alleen fietst zijn er genoeg aanknopingspunten om een praatje te maken. Het meest heb ik mij verbaasd dat er zoveel verschillende sferen in de gebieden zijn. Dagelijks fietste ik ongeveer 100 km. Ondanks dat sommige plaatsen volledig volgeboekt waren vond ik elke keer een plaats om te overnachten. En de waardering voor de route groeit naarmate de tijd verstrijkt. Tja, ik ben een dankbaar en tevreden mens.

Sjoerd van Halem

Er stond wind. Heel veel wind. Noordenwind.

Samen met 3 vrienden hebben we deze tocht in 4 etappes gereden. De eerste dag was van Amsterdam naar Den Oever. Deze heb ik samen met 1 vriend gereden. Twee andere moesten nog werken en zouden later aansluiten in onze AirBNB in Den Oever. Er stond wind. Heel veel wind. Noordenwind. Het was mijn langste rit, misschien wel mijn zwaarste rit. Het voelde als klimmen, het was koud, en het was guur. Maar het was mooi, en het was misschien wel precies waar we stiekem op hoopte. Gelukkig hield de wind uit het noorden de rest van de dagen ook aan en hebben we het droog gehouden met een heerlijk windje in de rug. Het is een fantastische route. Prachtig om steeds ook de scheiding tussen oud en nieuw land te zien. En gaaf om te zien hoe alle steden en dorpen langs de route een gezamenlijke geschiedenis en cultuur delen.

Guido Schmidt

Verspreid over een aantal jaren

Geniet mee met de LF Zuiderzeeroute vanuit de lucht met deze mooie dronebeelden. Door de extreme warmte van de eerste vakantieweken ons plan aangepast en in de laatste week op de fiets gestapt voor ons avontuur. Het weer was iets minder maar de route maakte veel goed. De eerste dag is een korte dag: eerst even lekker inkomen. Na 20 kilometer  zitten we net voor de regen over op de camping. Met de wind over de tent vermaken we ons in de tent. Deel 2 van de reis zie je hier.

Andrea en Martin

Heerlijk gefietst! Afwisselende tocht. Wel héél veel wind :-)). Echte Hollandse plaatjes.

Mette en Stach

Het was ge-wel-dig!!

Irma

Het is een geweldig mooie route. Ik heb me nu op het fietsen geconcentreerd, maar er zijn een aantal forten/kastelen/musea/gemalen die ik tzt graag ook nog een keer van binnen zou willen bekijken.

Jan Daniëls

Ik heb de pech gehad dat ik de route in twee keer heb gefietst en telkens 80 km wind op kop en regen heb gehad.  Gelukkig ben ik goed opgevangen door gastadressen van Vrienden op de Fiets.

John en Monique Vastenhout

Het was heerlijk ontspannen om deze mooie route te fietsen. Naast het fietsen was het ook leuk om bezienswaardigheden te bezichtigen en tegelijk wat geschiedenis op te doen over de Zuiderzee. Wij zijn van huis uit (Ter Aar) langs de Amstel naar Amsterdam toe gefietst en van daar zijn we gestart met de Zuiderzee route. Bij terugkomst in Amsterdam zijn we weer langs de Amstel naar huis toe gefietst. Bij elkaar met enkele uitstapjes erbij, onder andere het eiland Marken, de Weerribben en bij Harderwijk een ommetje over Beekhuizerzand, hebben we toch ongeveer 600 km afgelegd. Het was zeer de moeite waard.

Doreen en Sjoerd Nienhuys

Het boekje is erg informatief over alles wat er langs de weg en in de steden te zien is. Onze museumkaart kwam goed van pas. In sommige plaatsen kan je wel een hele dag doorbrengen om alles te bekijken en beleven; in verschillende plaatsen hebben we overnacht als extra uitje. Een uitstekend gedocumenteerde route met verrassende landschappen en knusse stadjes. Met de Covid-19 er tussendoor hebben we het in vier jaar gedaan.

Letty van Steekelenburg

Samen met een fietsmaatje heb ik in een warme week in september de route rond de Zuiderzee gefietst. Van te voren hadden we de overnachtingsplekken gereserveerd. We begonnen bij het kerkje van Etersheim, het ligt even boven Volendam en praktisch op de route. Het was heerlijk om daar te overnachten. Via Medemblik, de afsluitdijk Makkum, Lemmer, Kampen, Harderwijk en Muiderberg fietsten we een week later weer langs Etersheim waar de auto stond. We hebben genoten van alle mooie en leuke stadjes en dorpen die we onderweg tegenkwamen. Heerlijk op terrasjes gezeten met zicht op schilderachtige haventjes.

De hele route is heel goed bewegwijzerd en verdwalen is onmogelijk. De route is heel afwisselend. Je fietst over dijken langs water, maar ook door polders, bossen, dorpen en stadjes. Er zijn onderweg heel veel mooie plekken die de moeite waard zijn om af te stappen en te bekijken. Ook zijn er genoeg plekken voor een koffiestop of een lekkere lunch. Kortom het was een heerlijke fietsvakantie.

Bea Kruger

De LF Zuiderzeeroute op de fiets was in een woord geweldig. Wij hadden de hele week mooi weer en vaak wind in de rug gehad. De rust die de route uitstraalde was duidelijk voelbaar, mensen heel vriendelijk en fantastische vergezichten maakten het geheel compleet.

Alles zelf geregeld met mooie slaapplaatsen van Bed & Breakfast, hotel en Vrienden op de fiets maakten het geheel compleet. De service van de fietsbus over de afsluitdijk was geweldig, veel musea onderweg bezocht. We hadden echt vakantie en kwamen voldaan terug van een week rondje LF Zuiderzeeroute op de fiets. Ik zou het zo weer doen.

Mirjam Koole, Berend Koole en Benten Koole

Ook leuk met kinderen

Een prachtige route. Zeer verrassend. Voor mij en de kinderen een ware belevenis. Ik zal hem zeker aanbevelen aan anderen..

Daan de Bock en Lotte de Bock

Wind, regenbuien, zon en wolken

Daan 11 jaar en Lotte 9 jaar. Gefietst met de grootouders. Mooie route, leuke trekkershutten, wisselvallig weer: wind, regenbuien, zon, wolken… Gemiddelde van 63 km per dag, best pittig maar zeer vlot kunnen rijden! Vanaf Schokland doorgereden naar Lelystad omdat er in Elburg geen trekkershut meer vrij was. Gestart in Zeewolde. De fietsbus was zeer leuk en goed georganiseerd. Volgend jaar de Maasroute?

Joop van Eerbeek

Nederland is zo mooi

Begonnen aan de Friese kop van de Afsluitdijk en rondgefietst in 5 dagen. Wat een prachtige tocht! en wat een fijne dagen. Nederland is zo mooi! het mooie van deze tocht vind ik de afwisseling. De afwisseling tussen natuur en cultuur, tussen stad en dorp tussen water en land. Daardoor is het nooit saai. Zelfs op de momenten dat het weer slechter was kreeg je meer inlevingsvermogen in de oude bewoners van de Zuiderzee.

Wilfred van der Wal en Wilma Kuiper

Misschien iets kortere dagetappes

Wat een leuke route, goed bewegwijzerd! Wij hebben de route uitgebreid met Texel en Vlieland. We zijn in Nijkerk begonnen en hebben onze overnachtingen gepland in Katwoude/Monnickendam, Medemblik, De Cocksdorp/Texel, Harlingen, Lemmer en Elburg. Achteraf had ik misschien net wat te lange routes, meestal ca 80 km, maar prima te doen!

Kees en Gre

Veel bezienswaardigheden

Prachtige fietsroute. Veel bezienswaardigheden gezien en op plaatsen geweest waar ik nog nooit geweest was. Voor de zoveelste keer bedacht wat Nederland toch best een mooi land is. Jammer genoeg liep het fietspad nogal eens onderaan de dijk hetgeen het uitzicht op de Zuiderzee belemmerde. Maar aan de andere kant van de weg was vaak ook nog genoeg te zien.

Blogberichten over de LF Zuiderzeeroute

Uitgebreide ervaringen

Joni Rensen-den Hoedt

Wat een fantastische ervaring om samen met mijn vader van 81 deze route te hebben kunnen fietsen! Gestart in Muiden met een bezoek aan het Muiderslot en daarna in tien dagen de volledige route gefietst. Negen fietsdagen en een rustdag in Enkhuizen voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum.

We hebben overnacht in bed & breakfasts en hotels. Een reis om nooit te vergeten! En we boften enorm met het weer. In de twintig graden en slechts twee keer een flinke bui op onze kop gehad.

Henrie van Dijk

Nadat ik gestart was op woensdag 8 juli ben ik de volgende dag terug naar huis gefietst i.v.m met de weersomstandigheden van de komende dagen. Ik heb de route op maandag weer opgepakt met mooi weer.

De tocht is soepel verlopen maar helaas aan het eind weer zeer slecht weer met veel regen. De Afsluitdijk over met een bus was weer een totaal andere ervaring. Stond allemaal goed aan gegeven en een zeer behulpzame buschauffeur.

Maurice van Es

Nog een keer

Het was een heerlijke ervaring om het weer eens te doen, ik heb de route enkele jaren geleden ook al gefietst, toen waren ze de dijk in Noord-Holland nog aan het ophogen. Nu jullie van deze mooie website hebben gemaakt op Thema niveau vond ik het leuk om het nog eens te doen. De andere thema routes zal ik in de loop van de jaren nog wel gaan fietsen, want Nederland blijft mooi.

Yvette en Susanne

De mooiste plekken in Nederland

We hebben genoten van onze 3-daagse fietstocht langs de Zuiderzee. Over de dijken, langs havens, door dorpjes en bos, door de polder en langs akkers: de Zuiderzeeroute is een afwisselende route langs de mooiste plekken in Nederland. We hebben tijdens het fietsen bijvoorbeeld verschillende roofvogels van dichtbij kunnen zien. Op de fiets beleef je alles veel intenser. De overnachtingen in B&B’s in Workum en Kampen (De Stadsboerderij) zijn een aanrader.

Marjolein Elferink

Veel te zien en leren

Een heel erg leuke route: afwisselend landschap, leuke dorpjes. Geweldige geschiedenis waarin je wordt meegezogen. En heerlijk fietsen: fijne paden, lekker door kunnen trappen. Genoeg camping gelegenheid waar ik niet voor hoefde te reserveren. Ik ging na veel fietsvakanties met mijn vriend voor het eerst alleen. De Zuiderzeeroute is super geschikt om alleen te doen: niet te lang, veel te zien en leren.

Jaap en Fred

1998 en 2021

Wij hebben de fietstocht in 1998 ook gereden en de tocht is veel veranderd. De route is prachtig mooi en de bewegwijzering is uitstekend. Helaas de Afsluitdijk niet gefietst en met de fietsbus moeten gaan door de werkzaamheden die daar aan de gang zijn. Daar is een te groot verschil in. De kaart en het boekje hadden we ook aangeschaft en voldoen uitstekend. Wij rijden op gewone fietsen dus geen E-bike en kamperen onderweg. Campings genoeg. En we hebben de tocht in vier en een halve dag gereden. Echt een aanrader dus.

Eric & Inge

Wij hebben genoten! ‘Dankzij’ de corona-pandemie hebben wij de afgelopen maanden het fietsen opnieuw ontdekt en dus besloten om de vakantie in eigen land ook per fiets te houden. En wat een vakantie werd het. We hebben Nederland opnieuw ontdekt en wat is Nederland toch mooi!

We pauzeerden onderweg enkele malen om ‘zij-uitstapjes’ te maken in o.a. Weerribben-De Wieden, de kop van Noord-Holland en Amsterdam, waardoor we uiteindelijk 677 km aflegden. Een deel van die extra km waren ook omdat de Zuiderzeeroutebewegwijzering niet overal optimaal was: soms tussen de struiken verstopt of soms een paal die uit de grond getrokken was.

Gonda van Egmond

Ik ben op maandag 3 augustus met de route begonnen op de dijk bij tussen Bunschoten en Eemnes (bij de Fokjesweg). Ik begon prima, maar kreeg bij Amsterdam regen. Ik ben doorgefietst en uiteindelijk heb ik gescholen in Randdorp. In Edam was mijn gsm leeg, dus daar ben ik na 87 km gestopt. Dag 2 ben ik van Edam naar Den Oever gefietst. 91km. Dag 3 van Kornwerderzand naar Moespot. 106 km.

Laatste dag van Moespot terug naar Bunschoten. Ik had alleen het laatste pontje gemist bij Horst, dus ben ik via de oude Zuiderzeeroute tot aan Bunschoten terug gereden 126 km. Wij stonden op een camping in Soest. Mijn startpunt was daar 12 km vandaan. Ik heb de fietstocht op mijn racefiets gedaan. Mijn vriend reed met zijn auto ca 5 km vooruit bv al naar het volgende stadje, om alvast een plekje voor te lunchen te zoeken. Ik vond de route geweldig ! De laatste dag was zwaar vanwege de hoge temperaturen van ca 34 graden.

Paul Daniël Renger

Zo ontzettend divers

Wat een prachtige route door uitgestrekte weilanden, idyllische dorpjes, prachtige vergezichten, gezellige terrasjes, prachtige natuur. Geweldig om te rijden!

Janna de Jong

Broer en zus

Geweldig. De route met mijn broer gefietst. Was heel bijzonder om te doen. Een prachtige herinnering en weer een bucketlist item kunnen afvinken. Leuke dorpjes bezocht en getroffen met weer. Een aanrader.

Gerard van de Ven

Voortdurend veranderd landschap

Ondanks de tropische temperatuur heb ik genoten van de route. De route is zeer gevarieerd door zowel de historische steden en dorpen als het landschap dat voortdurend veranderd. Ik reed over oude en nieuwe dijken dan weer afgewisseld door bos en polder landschap. Een variatie van provincies met elk hun herkenbare gastvrije inwoners die je graag met trots over hun streek vertellen. Voor mij een route, met regelmatig een verfrissende duik, om nooit te vergeten !

Evelyn en Joost

Prachtige route, telkens wind mee, wat een mazzel! Goed bewegwijzerd Een en al genieten.

Miranda en Hetty

Het was een supermooie ervaring.

Marc en Wilma

Was een fantastische ervaring. Echt een aanrader. We hebben er van genoten.

Joke

Zoveel verschillende zichten, bos zee, weilanden…… zo leuk. genoten, ook qua weer!!

Marianne en Henk

Wat een mooie route! Genoten!

Marieke

Wat is Nederland mooi en afwisselend. Dank voor deze prachtige route!

Jack en Monique

Mooie route. Door de regen wel mooie natuur. Leuke plaatsjes. Wij hebben overnacht bij vrienden op de fiets in Andijk, Stavoren, Ens en Blaricum

Rolf

Prachtige route langs pittoreske vissersdorpjes en vele gemalen.

Jannes Verheij

Gaat het wel lukken?

Met zijn drieën besloten we de Zuiderzeeroute te fietsen, voor het eerst een lange tocht. Tentjes mee en fietsen maar. Van tevoren vroegen we ons af of deze afstand zou lukken. Het was prachtig en ging prima in acht dagen! Alles stond heel goed aangegeven en daardoor zorgeloos fietsen. Dankzij de app (naast de kaart) vonden we steeds fijne kampeerplekken. Een van ons fietste op een elektrische driewielfiets. De vriendelijke buschauffeur op de Afsluitdijk vertelde dat dat eigenlijk twee dagen van tevoren moest worden aangevraagd, maar nam de fiets gelukkig gewoon mee.

Henk Jan de With

Fraaie landschappen

Geweldige ervaring om te doen. Heerlijk om nu het IJsselmeer/Markermeer vanaf het land te zien. En ook fraai om al die landschappen in verband te zien en hoe ze in elkaar overlopen. Jammer dat de Afsluitdijk niet mogelijk was (zeker met ZW windkracht 5 ;-).

Tim en Marleen

Voor herhaling vatbaar

Dit was onze eerste meerdaagse fietstocht. Het weer was divers van regen en tegenwind tot zon en meewind. Gelukkig was het niet koud! We hebben 7 dagen over deze route gedaan en hebben hierbij gekampeerd. Hierbij hebben we veel steden en dorpjes gezien en zijn op plekken geweest waar we nog nooit waren geweest. Het was een mooie ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

Wynzen van Heijst

Goede bewegwijzering

Afgelopen 5 dagen de Zuiderzeeroute gefietst en ik moet zeggen dat ik het een unieke ervaring vond. Wat is Nederland mooi en wat is de route goed aangegeven. Op een paar punten moest ik even van de route af, vanwege werkzaamheden, maar in combinatie met de app is het erg goed te doen. Het was dynamisch Nederlands weer, wat het misschien nog wel mooier maakt. Ik hoop in de toekomst meer LF routes te gaan fietsen.

Desi Estelle

Zo gaaf om deze route te fietsen in slechts 2 dagen!

Kees

Prachtige route. Borden zijn heel gemakkelijk te volgen. Jammer dat we niet over de Afsluitdijk konden fietsen en dat het Afsluitdijk Wadden Center uitzonderlijk gesloten was.

Ruben en Jolien

Onze kinderen hebben echt genoten het fietsen. Dankjewel voor de mooie route en heldere markering.

Cindy

Was top! In vier etappes van Amsterdam naar Amsterdam gefietst!

Rik en Ella

Hele leuke, afwisselende rondrit.

 

Edwin & Corry

Hele mooie route die wij tegen de klok in hebben gefietst.

Nanne

Afgezien van de regen en de harde tegenwind was het geweldig. Het is een prachtige route!

Patrick, Ingrid & Femke

Leuke manier om iets te zien en leren over Nederland.

Velen gingen je voor

Dit vinden zij ervan

Gerry Schipper-Rijsenbrij en Willem Rijsenbrij
“Ook de LF Zuiderzeeroute is een pareltje. Het is zo leuk om in 3 dagen door je aardrijkskunde boek en geschiedenis boek van vroeger te ‘fietsen’ en onderweg de natuur te beleven.”

Richard en Anita Konstapel
“Was een leuke tocht, wij hebben hem iets langer gemaakt. Wij hebben ipv de Afsluitdijk de 2 eilanden erbij gepakt. Texel en Vlieland en toen bij Harlingen weer op gepakt.”

Hans Goethals
“Na Zuidenkerke <->Texel in 2019 en Ronde van Nederland vorig jaar, waagde ik me aan een nieuw avontuur: de combi van de LF Zuiderzeeroute en de Elfstedenroute plus een dagje Terschelling. Het was weerom een voltreffer, ook dankzij het fantastische weer. Bedankt Nederland voor de gastvrijheid, de fietspaden en de prima accommodaties.”

Peet Adriaansen
“Mooie route, leuke havenstadjes én goed weer, beter kan het niet om heerlijk door je eigen land te fietsen!”

Allard van den Brink
“Het was een prachtige route; afwisselend met prachtige stadjes en mooie natuur.”

Janke Ybema-Greidanus én Maaike Ybema
“Prachtige tocht vol avonturen en belevenissen. Met het hele gezin gefietst. Goede bewegwijzering. Mooie stadjes en natuur. Op de fiets ben je vrij: niets gemerkt van Corona en de daarmee samenhangende beperkingen.”

Ron Kunst
“Heerlijk fietsen in 4 etappes fietsen ( geen electrische) van Oosthuizen naar Putten naar Zwartsluis en uitrusten in Koudum bij John & Conny op de Kuilaart. Super ontvangen met een koud pilsje. Na enkele dagen lol, biertjes drinken en lekker varen, maandag de laatste etappe over de Afsluitdijk ( in de fietsbus) weer richting huis. Top week!”

Tjalling de Jong en Freek Groenewoud
“Wij hebben de tocht met z’n tweeën uit gefietst. We hebben er zeer van genoten! Hadden het geluk dat het allen dagen prachtig weer was en de route staat ook vrijwel overal goed aangegeven, complimenten voor de organisatie!”

Wybren Terpstra
“Echt super genoten!”

Arco de Groot & Annemarie de Groot
“Mooie tocht. Perfect aangegeven, nergens hebben we moeten zoeken naar bordjes. Verrassend gevarieerde landschappen komen voorbij. De Zuiderzee (IJsselmeer) hebben we eigenlijk niet zo heel veel gezien. Oa geslapen in Enkhuizen in B&B Enkhuizen in de westerstraat, een aanrader waar ook onze fietsen veilig binnen konden overnachten ;-)”

Ad Blok
“Mooie route, die je langs prachtige plekken en plaatsjes brengt. Soms zag ik de bordjes niet maar met de app kwam ik er snel weer op. Vroeger al eens dit rondje gereden. Wel jammer dat de afsluitdijk dicht was. Kortom voor een ieder aan te bevelen. ”

Marjolijn Span
“Heerlijk gefietst, prachtig mooi landschap. Kijk er naar uit om de LF Kustroute te gaan doen.”

Tjeerd en Geert
“Geweldige fietstocht, goede wegen en bewegwijzering. Complimenten!”

Petri Stienen
“Een top route, wij hadden gelukkig prachtig fietsweer. Zelf de route opgedeeld vanuit onze woonplaats in Amersfoort vertrokken naar de volgende overnachtingen; Volendam, Medemblik, Workum, Lemmer, Zwartsluis, Oldenbroek/Elburg naar Amersfoort”

Henk Batavier
“Echt een mooie fietsroute! Zelf hier en daar wat extra uitstapjes toegevoegd. De route opgeknipt in 7 voor ons prettige afstanden. Vanuit Amersfoort gestart naar Volendam, Medemblik, over de Afsluitdijk naar Workum, Lemmer, Zwartsluis, Elburg en terug naar Amersfoort !”

Ronald en Harriet van der Ploeg
“Prachtig. Wat een mooie route en ook heel goed aangegeven. alleen in Zeewolde even een bordje gemist. Verder alles prima verlopen. Mooie plaatsen, mooie musea, mooi weer. Alles zat mee. Geweldig.”

Maj Essers
“Superleuke ervaring.”

Jan en Jannie Klein
“Hoewel het weer niet echt meewerkte is het een bijzondere fietstocht geworden. Het bracht ons op schitterende plekken en heel afwisselend allemaal. Vaak hebben we tegen elkaar gezegd “Wat is Nederland toch mooi”. Op stopplaatsen ook leuke gesprekken gehad met andere fietsers. Echt een aanrader deze route.”

Deel jouw verhaal met ons!

Hoe heb jij de route ervaren?

Dit kan door een mailtje te sturen naar mailons@nederlandfietsland.nl. Heb je foto’s van jouw fietstocht? Daar worden wij altijd heel gelukkig van!