Ervaringen LF Waterlinieroute

Trudy en Miranda

Moeder en dochter

Samen met mijn moeder, die 76 jaar is, zijn we begonnen met dagtripjes. Daarbij maakten we gebruik van het openbaar vervoer om bij de start van iedere etappe te komen. Van Purmerend via Volendam naar Edam voor het allereerste begin. Mijn moeder is een bikkel dus gingen we door weer en heel veel wind. We hebben vooral in de wintermaanden gefietst. Wat super om op allerlei onontdekte plekken te komen. Charmante plaatsjes waar we steevast uitgebreid lunchten. En wat een forten! Iedere keer riepen we naar elkaar: “Daar is er weer één!” Eenmaal wat verder van huis deden we twee etappes achter elkaar en verbleven we in fijne hotels. Een tocht met mooie herinneringen om nooit te vergeten.

Annemieke Bouwmeester en Edwin Munne

Volg de bordjes

Mooie ervaring en mooie fietstocht. We vinden de route duidelijk bewijzerd. En wij hebben ook geboft met het goede weer.

Ronald Cornet

Meer LF-routes

We hebben genoten van deze nieuwe LF Waterlinieroute en vinden dat de Waterlinie absoluut Unesco Werelderfgoed moet worden. Wat ons betreft komen er ook routes voor de Zuiderwaterlinie, IJssellinie, en Linies door de moerassen in het noordoosten. Zeker in combinatie met de Rijn-, LF Maas-, en/of LF Kustroute (waarlangs wij terugreden) geeft dat een geweldig beeld van het Nederlandse Watermanagement door de eeuwen heen: water als bescherming, water als bedreiging, en water als ontspanning.

Joost Mutsaers

Het was een fantastische fietstocht

Ik wist dat Nederland mooi was, maar dit had ik zo nog niet gezien. Een echte aanrader. Wat een geschiedenis en wat was het toch een goed idee. Nu een mooi erfgoed.

Jan Palings

De LF Waterlinieroute is een prachtige fietstocht met een grote diversiteit aan landschappen. De route is prima bewegwijzerd en de beschikbare GPX-bestanden werken perfect. Als je geïnteresseerd bent in forten, bunkers enz. kun je je hart ophalen, praktisch de hele route ligt ermee bezaaid. Wil je een bezoek brengen aan een of meerdere forten zorg dan voor een goede voorbereiding en voldoende tijd.

Veel forten zijn niet toegankelijk of uitsluitend aan de buitenkant te bewonderen. Als een fort te bezoeken is zijn de openingstijden meestal beperkt. Menig fort heeft een nieuwe bestemming gekregen wat soms ten koste is gegaan van originele uitstraling. Denk hierbij aan de opslag van allerlei goederen en voertuigen, partytenten, grote parasols enz. Ook liggen niet alle forten exact aan de route. Soms moet je hiervan afwijken om een fort te kunnen bewonderen.

Geert, Tjeerd (zoon) en Thijn (kleinzoon)

Afgelopen week hebben we Geert, Tjeerd (zoon) en Thijn (kleinzoon) de Waterlinieroute gefietst. Omdat Thijn nog maar twee jaar is hij twee dagen in de fietskar meegeweest. We vonden het een prachtige route die heel goed was aangegeven. We hebben het erg getroffen met het weer. Vele forten hebben we van buiten bezichtigd. Het uitzicht vanaf de Pompejus toren fantastisch. We hebben lekker gegeten bij fort WKU en bovenin Fort Hoofddorp (restaurant Fort Noxx). Bij Bunker 599 aan de Diefdijklinie in Culenborg konden we een goede indruk krijgen van de dikte van het beton van de groepschuilplaatsen. De combinatie met het water is werkelijk prachtig. Dank voor deze mooie ervaring!

Marcel van der Kuij

Handige GPX-tracks

Heb de Waterlinieroute gefietst van Edam naar bergen op Zoom, de route opgesplitst in 5 delen die voor mij het beste uitkwamen met OV en mijn eigen woonadres langs de route (Maarssen). Perfecte bewegwijzering, in combinatie met -gpx tracks nergens getwijfeld of gezocht. Leuke, mooie en leerzame route met voldoende horeca !

Yvonne van der Knaap

Veel plezier gehad

Interessant thema en erg leuke route met name kaart 1,2 en 3. Kaart 4 iets minder, misschien omdat het weer toen minder was? Met heel veel plezier route gefietst.

Paul Hölzenspies

Reis door het verleden

Erg leuk om te doen en door de uitgebreide informatieborden op de route een ware reis door het verleden. De route gaat grotendeels over rustige wegen en is goed van richtingsbordjes voorzien.

Mirte Blom

Kamperen is het leukst!

Ik vond het erg leuk. we kampeerden en sliepen in B&B’s. Het kamperen vind ik altijd het leukst. Soms hadden we een rustdag, dat vind ik dan jammer. Het liefst fietste ik elke dag een stuk. Dat deden we het laatste deel van de route gelukkig. Toen we begonnen had ik niet gedacht dat we in 2 weken meer dan 400 KM zouden fietsen.

Blogberichten over de LF Waterlinieroute

Uitgebreide ervaringen

Jan van de Nes en Ilse van Rijn

Wij (Jan van Nes en ik) hadden als ‘warming-up’ eerst de NAP-route gefietst van Bad Nieuweschans naar Breda. We zaten dus al een beetje in de ‘waterverdedigingssfeer’. Na de ‘oversteek’, via een stukje Schelde Rhein-route, van Breda naar Bergen op Zoom zijn de in de Markiezenstad gestart met de LF Waterlinieroute. Wij vonden het een prachtige route: volop historie, de inundatiesluizen, de forten, schansen, bunkers, in één woord … geweldig!

Vooral de route in het rivierengebied en rondom Utrecht is heel mooi. Zeker omdat ik al decennialang werkzaam ben bij een waterschap waren beide routes extra interessant. De LF Waterlinieroute (maar ook de NAP-route) is een grote aanrader!

Lee Verschuren

Wat een mooie route! Ik ben gestart in Bergen op Zoom. Heel handig is dat de start/finish direct naast het station is waarbij je makkelijk met de trein kan aankomen of vertrekken. De route heeft veel mooie vergezichten en heel veel interessante stop plaatsen bij de forten, kazematten, linies. Heel gaaf om te zien hoe Nederland deze verdedigingslinies heeft gebouwd en wat er tegenwoordig van bestaat. De hoeveelheid kazematten en bunkers die er nog steeds zijn is werkelijk ongelofelijk. Zowel aan het begin van de 20ste eeuw als van de 2de wereld oorlog. Bijna elke omgeving heeft er enkele staan, maar nu ik er met de waterlinie route langs ben gefietst, maakt het aantal pas werkelijk indruk.

De route is vooral asfalt wegen en straatwerk. Ten opzichte van de andere LF routes is deze heel geschikt voor fietsers waarbij de banden heilig zijn. In de route zijn amper gravel paden of zandpaden tussen landerijen. Wel handig is het om navigatie bij te hebben omdat niet altijd alle bordjes goed zichtbaar zijn. Finishen in Edam is tof. Ik ben naar Amsterdam gefietst om de trein te nemen. Purmerend kan natuurlijk ook maar Amsterdam heeft de meeste opties en het scheelt qua eind tijd amper. Een succes verhaal!

Maartje Postma

Stukje Nederlandse geschiedenis

We zijn van Bergen op Zoom naar Edam gefietst. Een mooie informatieve tocht die een stukje Nederlandse geschiedenis vertelt die we wel al kennen, maar niet met de hele linie erbij.

Karin & Marco Jansen. Jildoe en Jelmer

Een echte aanrader

Wij hebben als gezin (met twee kinderen van 9 en 11) deze zomervakantie de LF Waterlinieroute gefietst, van Bergen op Zoom naar Edam. We hadden er 3,5 week voor uitgetrokken, en om de dag zo’n 40-50 km gefietst. De rustdagen hebben we benut voor bezoekjes aan fort Pampus, Slot Loevestein, het Geo-fort, het waterlinie-museum etc. Onderweg kampeerden we of sliepen we in een huisje/trekkershut/airBnB. Meestal redelijk op de route, maar soms fietsen we wat extra kilometers voor de overnachtingsplaats. We hebben genoten van de prachtige route en veel geleerd over de geschiedenis van de waterlinies. Wat ons betreft is deze route een echte aanrader!

Wencke

Het was leuk, en mooi!

Anne-Marie

Hele mooie fietsroute en de route is duidelijk aangegeven.

Frank

Prachtige route! Onderweg ook veel geleerd over de stelling en de waterlinies dankzij allerlei informatiepanelen.

Wilco Postma

De oude linie sprak me het meest aan. Jammer dat het merendeel daarvan gesloten is. Verder een mooie route.

Jelle en Tina

Leuke afwisselende route.

Velen gingen je voor

Dit vinden zij ervan

Gerry Schipper-Rijsenbrij en Willem Rijsenbrij
“Bijzonder om al fietsend stil te staan bij de rijke historie van Nederland. Maar meer nog om stil te staan voor al die mensen die een paar eeuwen geleden schepje voor schepje en met houten kruiwagens onder andere arbeidsomstandigheden dit Unesco wereld erfgoed tot stand hebben gebracht..”

Ellemijn Bulthuis
“Ik vond het een hele mooi route! Met het boekje erbij heb ik veel geleerd over de historie. Ik kan niet wachten om een volgende LF route te fietsen.”

Bill Hoogendijk
“Mooie interessante route.”

Frony te Winkel en Joop van der Peet
“Nooit geweten dat Nederland nog zoveel mooie verborgen plekjes heeft.”

 

Deel jouw verhaal met ons!

Hoe heb jij de route ervaren?

Dit kan door een mailtje te sturen naar mailons@nederlandfietsland.nl. Heb je foto’s van jouw fietstocht? Daar worden wij altijd heel gelukkig van!