Door Tim Owel en Marleen Lampe-Owel
Zaterdag 5 september Sneek – Nijhuizum (17,5 km)
Vandaag begint onze fietstocht! Nadat ik heb gewerkt en iets meer dan een uur thuis ben, kleed ik mij om en we kunnen vertrekken. We fietsen deze avond vanuit Sneek eerst naar een dorpje vlakbij Workum (ons beginpunt). Hier overnachten we op een camping, `s nachts word ik een paar keer wakker van het geluid van de windmolen en onze tent blijkt vol te zitten met muggen (die ik midden in de nacht allemaal weet te vangen).
Zondag 6 september (Nijhuizum) Workum – Kuinderbos (71 km)
Vandaag gaat het dan echt beginnen! We pakken alles in en zijn klaar om te vertrekken. Eerst naar Workum. Het weer is goed, af en toe zon en we kennen de omgeving hier goed. De wind hebben we mee dus we kunnen meters maken. We komen door Hinderlopen en Stavoren, we zien het IJsselmeer duidelijk. Vervolgens komen we in het mooi glooiende landschap van het Gaasterland (we komen hier wel eens voor een wandeling of mini vakantie). Het is hier prachtig en je hebt het idee alsof je in het buitenland bent. In Oudemirdum houden we een lunchpauze, het begint te regenen en we besluiten te schuilen. Wanneer het weer droog is zetten we koers naar Lemmer, hier wachten we voor de brug en kopen in de stad nog een paar kleine dingetjes die we zijn vergeten…
|
|
Dan zetten we koers richting de polder, de wind in de rug dus het schiet lekker op. Onderweg komen we mensen tegen die dezelfde route aan het fietsen zijn (want later deze week komen we ze vaker tegen). Bij een cafeetje besluiten we te stoppen voor een biertje met bitterballen. Het vakantiegevoel is er. Vervolgens gaan we verder, helaas begint het weer te regenen. We fietsen de polder in en gaan een stukje de route af om naar camping de Veenkuil te fietsen. Hier slapen we vannacht, we hebben hier vaker gekampeerd (ook in de winter met onze tipi). Nadat de tent staat en de slaapspullen klaar liggen gaan we koken en maken een kampvuur onder de overkapping. `s Avonds komen er mensen bij ons zitten die enthousiaste verhalen vertellen. We krijgen een borreltje en Friese kletskoppen. Het zou wat later worden dan gepland maar het was gezellig, droog en warm!
Maandag 7 september Kuinderbos – Kampen (82 km)
|
|
Helaas begint het `s ochtends vrij hard te regenen, dus we besluiten te wachten tot het droog is. Alles is al ingepakt dus het is wachten. Na 11 uur kunnen we eindelijk vertrekken, we fietsen via Kuinre eerst naar Blankenham en vervolgens naar Blokzijl. Hier moeten we natuurlijk Blokzijler brok halen! Dat is een heerlijk stuk (soort van) boterkoek/gevuld speculaas, zoet maar oowh zo lekker. We gaan aan de oude haven zitten waar het inmiddels behoorlijk druk is geworden! Iedereen zit te drogen in de zon. Na de lunch gaan we verder naar Vollehoven, ook bekend gebied! Via de dijk rijden we weer de Noordoostpolder in en zetten koers richting Kraggenburg. Onderweg begint het nog even te regenen. Bij oud Kraggenbrug stoppen we even. Ondanks dat ik wel vaker in de Noordoostpolder kom, was ik hier nog nooit geweest; een leuk plekje! Op het fietspad naar Kraggenburg ligt glas op de weg, ik heb het te laat door en fiets er doorheen. Gelukkig geen lekke band!
|
|
Vervolgens gaan we door het bos en hierna naar Schokland. Hier ben ik al diverse keren geweest, maar het blijft mooi zo’n eiland op het droge. Bij Oud Emmeloord houden we pauze en eten een stuk Blokzijler brok. We fietsen verder en komen door het oude dorp van Schokland en dan richting de dijk.
Hier hebben we de wind vol in de rug en kunnen we kilometers maken. De brug over en via Kampereiland naar de camping vlak buiten Kampen. Het is al vrij laat (mede door het late vertrek), deze dag hebben we het meest aantal kilometers afgelegd van onze vakantie; ruim 80 km. Er staan hier vooral stacaravans, voor trekkers is er een veldje in het midden van de camping. De grote overkapping is ideaal bij slecht weer, al is het deze avond zonnig en droog.
Dinsdag 8 september Kampen – Zeewolde (72 km)
Vlak na de camping komen we al aan in Kampen, we bekijken de stad en fietsen vervolgens via het nieuw aangelegde stuk natuur via de dijk naar Elburg. Het motregent, net wat te hard om motregen te heten en net iets te zacht om echt regen te heten. Een beetje vervelend is het wel. In Elburg aangekomen is het daar al aardig druk. Het blijft een leuk stadje en we kijken even rond.
|
|
Hierna door naar Harderwijk. Ondanks dat we niet echt door Nunspeet komen, komen we wel langs de molen van Nunspeet. Hier kopen we een paar biertjes en een flinke brok speculaas. Het weer klaart wat op en het is wat minder koud. Op de boulevard van Harderwijk stoppen we om een bakje kibbeling te eten, dat hoort er natuurlijk wel bij wanneer je rond de Zuiderzee fietst. Harderwijk laten we achter ons en we nemen de pont naar Zeewolde. Deze zit vol met scholieren en gezien de coronacrisis hebben we een mondkapje op. Aan de overkant fietsen we eerst door het dorp en vervolgens al snel door de bossen. We doorkruisen het scoutinglandgoed Zeewolde en rijden bij de brug naar Nijkerk iets verder door. Vanavond willen we kamperen bij De Wielewaal, een mooi natuurkampeerterrein. Omdat we op de fiets zijn mogen we gebruik maken van de overkapping. Hier kunnen we heerlijk zitten en koken. Het is hier heerlijk rustig en je staat midden in de natuur.
Woensdag 9 september Zeewolde – Amsterdam (71 km)
We pakken alles in en vertrekken richting Nijkerk, het motregent een beetje maar lang niet zo erg als gisteren. En wanneer we aankomen in Spakenburg is het droog. Een leuk vissersstadje waar ik nog nooit was geweest. Na het bekijken van het centrum gaan we verder via de Palendijk en met het pontje over de polder in.
|
|
Dit oer-Hollandse landschap brengt ons naar Huizen, hier is veel nieuwbouw en veel bebouwing, maar uiteindelijk rijden we een bos in en na een aantal kilometers Naarden binnen. Deze vestingstad staat al een tijdje op mijn lijstje en nu zijn we er zelfs vanuit huis naartoe gefietst! Hoe leuk is dat! We gaan naar de kleinste AH van Nederland en lunchen vervolgens aan de buitengracht van Naarden. Door bossen en polder komen we door Muiderberg en Muiden en gaan vervolgens naar Amsterdam. Het deel door Amsterdam is naar mijn mening verder niet zo interessant, je fietst eerst langs industrie en daarna vooral door nieuwbouwwijken met veel flats. We willen kamperen bij Ransdorp. Maar daar is de weg afgesloten, de verkeersregelaar is niet heel vriendelijk en vertelt eigenlijk alleen dat we hier niet langs kunnen/mogen. Dus fietsen we door en komen langs camping Badhoeve.
|
|
We zetten de tent op onder een treurwilg en leggen onze slaapspullen alvast klaar. Er staan hier diverse goedkope tenten die half zijn ingestort. Waarschijnlijk diverse mensen die Amsterdam bezoeken en verder niet zoveel met kamperen hebben. In de bruine kroeg bij de camping gaan we naar binnen voor een biertje. Vanaf hier hebben we mooi uitzicht op onze tent. Er komen nog 2 Duitsers aan die hun tent gaan opzetten, dit hebben ze blijkbaar nog nooit eerder gedaan. Wij bestellen wat te eten: de een spareribs en de ander een Badhoeve burger met friet natuurlijk. Wanneer we het eten op hebben is het ook droog.
Donderdag 10 september Amsterdam – Wijdenes (65 km)
Vandaag gaan we weer noordelijk. Ik ben zeer benieuwd naar plaatsen zoals Monnickendam, Volendam en Edam. Wanneer we vertrekken is het heerlijk zonnig. Het is nog wel even zoeken hoe we weer op de route komen, weg omleidingen, pontjes die niet varen…maar uiteindelijk zijn we weer op de route, we fietsen langs Ransdorp en zetten koers naar Monnickendam. Hier stappen we even af om dit plaatsje te bekijken. Vervolgens door naar Volendam, het valt mij mee hoe druk het hier is. De route gaat mooi langs de haven van Volendam en we eten hier een broodje paling (5 euro per broodje maar dan ben je ook in een toeristische plaats).
|
|
Door naar Edam, deze plaats is eigenlijk nog veel mooier. Schitterende oude gebouwen en natuurlijk proeven en halen we hier kaas. Dan gaan we richting Hoorn, hier ben ik wel vaker geweest maar het is en blijft een mooie stad. We kopen nog wat biertjes voor de avond (o.a. VOC bier) en rijden Hoorn weer uit via de dijk. Halverwege Hoorn en Enkhuizen vinden we een plek bij de kampeertuin in een boomgaard. Een prachtige camping met veel bloemen en prachtig nieuw sanitair. `s Avonds genieten we in de zon als afsluiting van een heerlijk zonnige dag!
Vrijdag 11 september Wijdenes – Den Oever (68 km)
Eerst rijden we naar Enkhuizen. Hier komen we mensen tegen bij de stadspoort die ook de Zuiderzeeroute fietsen maar dan georganiseerd. Ze hebben de luxe van hotels en maken de oversteek bij Enkhuizen naar Stavoren. Wij vertellen dat we alles mee hebben in onze fietstassen zoals onze tent met toebehoren. Vervolgens bekijken we het centrum van Enkhuizen. Bij de vuurtoren nemen we een pauze en zetten via Andijk koers naar Medemblik. Persoonlijk vind ik dit de minste van de drie voormalige VOC steden.
|
|
We doen boodschappen voor de lunch, komen vervolgens langs de stoomtrein. Hier zijn we vroeger met het 40 jarige huwelijk van mijn opa en oma nog in geweest, leuk om deze trein nu weer tegen te komen. In de uitgestrekte polderweilanden vinden we uiteindelijk een bankje waar we onze lunch kunnen opeten. Het is hier heel weids. Wanneer we bij het bos aankomen gaan we een stuk van de route af. We willen deze avond kamperen bij Het Bos roept, hier hebben we al veel over gehoord. De camping stelt zeker niet teleur. Er zijn huisjes en vooraf opgezette tenten en natuurlijk plaats voor fietsers. Ook is er een enorme kas met zitgelegenheid en een koelkast. s`Avonds maken we een vuurtje bij de tent, morgen is het niet zo ver meer en daarna zijn we thuis.
Zaterdag 12 september – Den Oever – Sneek (53 km)
|
|
De laatste dag alweer! We hebben gekozen voor een heerlijk ontbijt met vers gebakken brood en een eitje erbij met verse sap. We zitten heerlijk in de kas en doen het rustig aan. Met de wind in de rug fietsen we naar Den Oever, daar aangekomen blijkt de fietsbus net weg te zijn. De afsluitdijk is dicht voor wandelaars en fietsers wegens werkzaamheden. Stiekem wel jammer nu want we hadden hier de wind vol in de rug gehad als we over de dijk mochten fietsen. Er staan al wat mensen te wachten, eerst komen er twee Engelsen die een praatje maken en ook vragen hoe laat de bus gaat. Vervolgens komen er twee Duitsers die ook vragen hoe laat de bus gaat. `Nederlanders zeker` vraagt de Engelsman, `want jullie spreken alle talen`. Ze vragen ons nog wat tips voor in Friesland en dat weten wij natuurlijk wel. Als alle fietsen in de bus zitten gaan we met de bus naar Kormwerderzand, hier mogen we er weer uit en fietsen eerst naar Makkum en na een korte pauze onderweg in Gaast arriveren we in Workum. De cirkel is rond, bijna werd ik nog van de weg gefietst door een groep bejaarden die perse naast elkaar moesten blijven fietsen.
|
|
We fietsen binnendoor naar Sneek, stoppen bij de ijsboerderij nog voor een ijsje en nemen het pontje en via Oudega gaan we naar huis. Alles uitpakken, de tent uithangen en nagenieten van onze eerste fietsvakantie.
Ondanks dat ik toch redelijk wat van Nederland heb gezien kwam ik tijdens deze fietstocht langs diverse plaatsen waar ik nog nooit was geweest! De fietsafstanden per dag vielen mee en waren goed te doen. We hebben er in totaal 7 dagen overgedaan (de eerste zaterdag hadden we gebruikt om vlakbij het beginpunt te komen).
Het was een prachtige ervaring en zeker een aanrader! Een fietsvakantie is voor herhaling vatbaar.