Fietsen voor ouderen het medicijn voor een verbeterd immuunsysteem

Nieuws
12 februari 2022

Ben jij op leeftijd en fiets je regelmatig? Dan ben je goed bezig voor je gezondheid. Het is geen nieuw recept. Regelmatig zien we onderzoeken voorbij komen die dit keer op keer bevestigen. Onlangs zagen we weer zo’n onderzoek voorbij komen, de krant kopte: ”Trappende tachtigers hebben een immuunsysteem van twintigers”. Het gaat over een onderzoek uit 2018 door Britse wetenschappers. Door regelmatig te fietsen hadden deze ouderen weer het immuunsysteem van een jong volwassene.

Bewegen is als een medicijn

De onderzoekers merkten ook op dat het effect van bewegen op oudere leeftijd nog groter is dan gedacht. Professor Norman Lazarus (82) van het King’s College in Londen gaf toelichting aan de BBC: “Als bewegen een pil was, dan zou iedereen hem nemen. Het heeft zo veel voordelen voor het lichaam, de geest, voor onze spieren en ons immuunsysteem.” Fietsen is bovendien een laagdrempelige manier om meer te bewegen, je hebt er niet veel voor nodig en het is eenvoudig in je leven in te passen.

Hogere effectiviteit vaccins door fietsen

De 125 gevolgde ouderen waren aangesloten bij Audax, een club die langeafstandsfietstochten organiseert. Bij hen werd gekeken naar het aantal T-cellen in het bloed vergeleken met hun inactieve leeftijdsgenoten. T-cellen vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze speuren ziektes op zodat ze bestreden kunnen worden, maar daar krijgt het menselijk lichaam er met de tijd normaal steeds minder van. “Het immuunsysteem wordt vanaf je 20ste ieder jaar zo’n 2 tot 3 procent slechter”, aldus onderzoeker Janet Lord. “Hierdoor zijn ouderen vatbaarder voor infecties, aandoeningen als artritis en zelfs ook kanker. De fietsers hebben betere bescherming tegen al deze problemen, doordat ze het immuunsysteem hebben van iemand van 20 in plaats van iemand van 70 of 80.” De wetenschappers beargumenteren ook dat door de hoge mate van T-cellen, vaccins beter zouden moeten werken.

Ook onderzoeker Steve Hardridge pleit voor voldoende beweging van ouderen: “Constant blijven zitten gaat tegen onze evolutie in. Mensen zijn gemaakt om fysiek actief te zijn.” Volgens hem hoef je echt niet iedere dag 100 kilometer te fietsen om verbetering te zien. Ook een dagelijks fietstochtje naar de supermarkt kan al helpen. “Alles wat je maar aan het bewegen zet en je conditie verbetert, helpt.”

Fietsinspiratie

Wil je ook werken aan jouw immuunsysteem, maar kun je wel wat inspiratie gebruiken? Het aanbod fietsroutes in Nederland is ongekend. Wij hebben alvast een selectie voor je gemaakt. Kijk en kies hier de route die past bij jouw wensen.

Nieuwsbrief Nederland Fietsland

Ontvang onze nieuwsbrief

Meld je net als 22.000 andere fietsers aan voor onze gratis nieuwsbrief. Dan krijg je zes keer per jaar de beste fietsverhalen, tips en routes in je mailbox.


Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen