Fietsen met GPS

Fietstips
22 februari 2018

Als fietser zul je niet gauw verdwalen in dit land vol routeborden. Niettemin kan een GPS erg handig hulpmiddel zijn bij het fietsen. Want wat kan zo’n GPS voor je doen? In de eerste plaats vertellen waar je bent, maar ook waar je heen moet (als je tenminste een route hebt gepland). Verder kan een GPS door een soort ‘kruimelspoor’ laten zien waar je precies bent geweest. Met de software die je bij de GPS krijgt, kun je zelf eenvoudig een route plannen op de PC en deze in je GPS invoeren. Het internet biedt je daarnaast een schat aan GPS-fietsroutes. Op deze site staan bijvoorbeeld de GPS-tracks van alle LF-routes.

Een moderne fiets- en wandel GPS

Een goed bruikbare GPS moet kaarten kunnen bevatten, waardoor de positie meteen kan worden getoond op de kaart op het schermpje van de GPS. Dergelijke GPS-en zijn verkrijgbaar voor een prijs vanaf circa 150 euro. Bij een GPS krijg je software voor de PC waarmee je routes kunt plannen of van het internet kunt downloaden. Die kun je dan vervolgens laden in je GPS. Je ziet dan een ‘spoor’ (track) op het schermpje dat je al fietsend kunt volgen. Met sommige combinaties van GPS-en en kaarten is het mogelijk ook een route te berekenen, net als bij een navigatiesysteem in de auto. In de praktijk is dit echter slechts matig bruikbaar voor fietsers, omdat op dit soort kaarten vaak nauwelijks of geen fietspaden staan.

Naast routes kun je ook ‘waypoints’ maken. Dit zijn punten die iets markeren op de kaart, bijv. een restaurant of een bezienswaardigheid. Je kunt die waypoints invoeren op de PC en vervolgens laden in je GPS. Maar je kunt ook al fietsend waypoints maken in je GPS om bepaalde zaken die je onderweg tegenkomt te markeren.

Inmiddels groeit ook het aantal mobiele telefoons dat met GPS zijn uitgerust. Deze zijn qua functionaliteit toch nog beperkt en zeker niet zo water- en valbestendig als een ‘outdoor’ GPS. Bekendste in GPS-land is Garmin. Andere leveranciers zijn bijvoorbeeld Magellan en Satmap.

Kaarten voor de GPS

In de prijs voor een GPS zijn meestal niet de kosten voor kaarten begrepen. Je zult dus naast de GPS ook een goede kaart moeten aanschaffen. Dat kost al gauw ruim 100 euro voor bijv. een topografische kaart van heel Nederland waarop ook fiets- en wandelpaden staan. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om gratis kaarten te downloaden via internet. Veelal zijn deze kaarten gebaseerd op het OpenStreetMap project, een wereldwijd project met als doel om vrij beschikbare en vrij bewerkbare landkaarten te maken. De nauwkeurigheid van deze kaarten is vaak verrassend goed. De gratis verkrijgbare OpenFietsMap-kaart van de Benelux doet qua nauwkeurigheid en volledigheid niet onder voor de genoemde topografische kaart van Nederland.
Zie ook site van openstreetmap en openfietsmap.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen