Bij kamperen denk je meestal aan warm weer. Na de zomer gaan de slaapzak, de kampeerstoel en de tent naar de zolder. Fietsen blijven we nog wel, maar wist je dat een kampeeruitje in het najaar en in de winter ook prima kan – mits met geschikte uitrusting natuurlijk. Doorbreek jouw ‘Blue Monday’ met een winterse mini fietsvakantie! Kamperen in deze periode is een bijzondere ervaring. Omdat het dan extra rustig is heb je kans dat je het hele terrein voor jezelf hebt. De natuur is anders, stiller, maar zeker niet minder mooi. Ontmoet onder de juiste condities De Baard van Koning Winter, en kijk niet verbaasd op als er zo maar een konijn of een ree voor je tent langs schiet.
Winterkamperen kan uitdagend zijn, maar ook comfortabel. Zoals na een flinke fietstocht jezelf lekker opwarmen bij het vuur, met een warme chocolademelk natuurlijk! Op bijna alle terreinen die open zijn in de winter is het maken van vuur dan ook mogelijk. Soms bij de tent, soms in een speciaal daarvoor bestemde kampvuurplek. Op de website van Natuurkampeerterreinen vind je een overzicht van de extra faciliteiten die de terreinen bieden in de winter, om voor jou het winterkamperen extra aangenaam te maken!
Het is sowieso belangrijk om goed materiaal mee te nemen, in de winter kun je te maken hebben met extreme omstandigheden, en na een dag fietsen wil je niet klappertandend in je tent zitten. Tref dus goede voorzorgsmaatregelen tegen koude nachten. Een veel gebruikte uitspraak is dan ook: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel!” Met deze 17 tips van Kampeermeneer ben je in ieder geval goed voorbereid op koude nachten.
Er zijn in Nederland 133 Natuurkampeerterreinen, waarvan 21 het hele jaar open zijn. Ook zijn er 6 GroepsNatuurkampeerterreinen open. Voor een verblijf op een Natuurkampeerterrein is het bezit van de Natuurkampeerkaart verplicht. Bij deze kaart ontvang je Het Groene Boekje. In dit boekje staan alle terreinen kort beschreven, inclusief de aanwezige voorzieningen, tarieven, routebeschrijvingen, afstanden tot fiets- en wandelroutes, en de ‘huisregels’. Het Groene Boekje met Natuurkampeerkaart kost € 15,95 en is te bestellen bij de Stichting De Groene Koepel. Je kunt ook de Natuurkampeerkaart los bestellen.
Tip: kijk ook eens bij de speciaal ontwikkelde Natuurkampeerroutes.