Bikepacking de LF Kustroute

LF Kustroute
23 augustus 2021

Het was voor Jip en Anneke de eerste bikepacking vakantie samen. In hun jonge jaren als kind hebben ze al eens aan een fietsvakantie avontuur mogen proeven, maar dat is lang geleden. Het begon met de gedachten om meer van Nederland te willen zien, en de beste manier is een ontdekkingstocht op de fiets. Een jaar eerder fietsten ze al de LF Maasroute tussen Rotterdam en Venlo, maar zonder bepakking. Ze kochten wat campingspullen en vertrokken op de racefiets. Oke, ze hebben eerst een paar weekenden wat proeftripjes gedaan van 1-2 nachten. Werkt de bepakking en blijft het allemaal wel zitten? Eenmaal onderweg zit je opgescheept met alles wat je hebt meegenomen, gebruik je iets niet dan moet je het toch tot het eind meenemen. Spullen terug naar huis sturen of weggooien doe je ook niet snel.

Van te voren hadden ze niet veel vraagstukken, ze zijn uit enthousiasme gewoon begonnen aan de proeftrips en dat liep uit op de LF Kustroute. Na het voltooien van hun bikepack avontuur hebben ze wat tips en bevindingen voor je verzameld om goed voorbereid op vakantie te gaan, doe er je voordeel mee.

  • Denk van te voren goed na over hoe je bij het beginpunt komt en de dagen daarna logisch opknipt. Op de website van de LF Kustroute is de route ingedeeld in elf dagtrajecten van maximaal 80 km, hier vind je ook het dichtstbijzijnde NS-station.  Als wielrenner fiets je al snel meer dan 80 kilometer per dag. Wil je meer of juist minder kilometers maken, dan moet je zelf aan de slag.
  • Houd in je plan ook rekening met de beschikbaarheid van campings, reserveer je van tevoren of ga je op de bonnefooi in de hoop een plek te vinden. Zelf vertrokken we midden augustus en zeker in Zeeland waren veel campings vol, zelfs de trekkersveldjes. Dit kwam deels door corona en veel Nederlanders besloten om in eigen land te blijven.
  • Je kan met de trein naar Vlissingen, maar dan is het nog wel eventjes fietsen naar het beginpunt. De eerste dag hebben we voor een groot deel besteed aan treinen, boot, klein beetje fietsen, boot en fiets. De tweede dag kom je eigenlijk pas in het ritme. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bij het beginpunt te slapen ergens, maar daar waren weinig campings te vinden.
  • In de zomer kan op op bepaalde delen langs de kust erg druk zijn, als wielrenner ga je snel wat harder dan de gemiddelde fietser, zelf hadden we een kruissnelheid van tussen de 24 en 28 km/u. Met alle oversteken naar het strand, en alle dagjesfietsers moet je daar wel rekening mee houden. Het is geen snelle route en je kan in de zomer niet keihard doortrappen zonder de irritante wielrenner te zijn ;).
  • Meer kilometers fietsen en meer bepakking is ook meer water drinken. De app voor drinkwatertappunten is handig, als is het aanbod langs de kust beperkt. Ga dus niet pas zoeken naar een tappunt als je bidon al leeg is.
  • Zeker de laatste 2-3 dagen kregen we dagelijks te maken met dikke onweersbuien aan het einde van de dag, zeker in open stukken zoals in Zeeland is dat niet heel prettig. Iets waar we zelf aan moesten wennen, even schuilen in coronatijd is niet heel gemakkelijk. Je zit met je bepakte fiets en heel veel anderen die van het strand komen rennen en ook allemaal onder het afdakje of in het bushokje willen staan.

  • De route loopt door de leukste dorpjes en steden, en langs bezienswaardigheden. Leuk om even te stoppen, een terrasje te pakken en rond te kijken, maar als je geen zin hebt om minimaal vaart te minderen dan kun je hier beter een detour nemen. Vaak kun je er makkelijk omheen maar dit staat niet aangegeven. Een gps navigatie kan dan handig zijn.
  • Pas op overstekend zand! Dit bord kom je langs de kust tegen en betekent dat je soms voor enkele meters even moet klunen. Niet altijd heel handig met je fietsschoen. Mocht je net zo behendig zijn als Mathieu van der Poel dan kun je gewoon op de fiets blijven zitten.
  • In het noordelijke deel van de route kom je heel veel veeroosters tegen, het breekt de flow van het doorfietsen wel op.
  • Tot slot; zorg-dat-je-je-spullen-in-orde-hebt. Je fiets, je tent, je kleding, je gezondheid. Lange dagen op de fiets, veel zon, af en toe regen en anders slapen dan thuis dat vraagt wel wat van je, zowel fysiek als mentaal.

Bovenal was het een fantastische ervaring en raden we het iedereen aan om ook te doen, getuige ons filmpje.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen