Vanwege de corona besloot de NS op 12 mei dat het meenemen van fietsen in de trein niet meer mogelijk was, dit zorgde voor veel onvrede onder reizigers. Juist nu de mogelijkheden tot een zomervakantie in het buitenland beperkt zijn, kiest een grote groep voor een fietsvakantie in eigen land. We kregen de afgelopen tijd dan ook veel vragen over hoe op het beginpunt van de route en weer thuis te komen. Gisteren kwam de NS met goed nieuws: per 1 juli mogen fietsen weer worden meegenomen in de trein. Wel vraagt NS, om drukte te voorkomen, om je fiets vooraf aan te melden. Dit kan eenvoudig via de app en de website.
Op vakantie met het openbaar vervoer
Mede op verzoek van het Landelijk Fietsplatform hebben belangenorganisaties als de Fietsersbond en Rover zich ingezet voor deze versoepeling. Om de reiziger weer op een duurzame wijze op weg te helpen, moest ook de fiets weer welkom zijn in de trein. De trein was de afgelopen periode alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Vouwfietsen werden wel toegestaan, verder werd verwezen naar ov-fiets. “De fiets meenemen is voor veel mensen echt noodzakelijk. De weigering van NS om ook maar enige ruimte te bieden was met de zomer in zicht echt niet houdbaar. Het is goed dat deze maatregel nu wordt teruggedraaid.” Aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond.
Aanmelden via app of website
Vanaf 1 juli kan de fiets weer mee in de trein. Om drukte voorkomen vraagt de NS om vooraf je fiets aan te melden via de app of website van de NS. Voor vertrek kun je zien of er nog voldoende plek is voor de fiets. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om deze service mogelijk te maken. In de zomermaanden juli en augustus zijn fietsen de hele dag welkom, dus niet alleen tijdens de daluren. Wel geldt het advies voor alle reizigers om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Verder is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren en de aanwijzingen van het treinpersoneel op te volgen.
Fietsvakantie en trein
Bij je fietstocht kun je er ook voor kiezen om deels met de trein te reizen. Je start bij het ene station, plant je fietstocht naar een ander station en reist met de fiets in de trein weer terug. Dit is ook geschikt om een meerdaagse tocht in stukken van een paar weekeinden te knippen. LF-routes doen immers veel treinstations aan. Op de LF Zuiderzeeroute en Ronde van Nederland via LF-routes na, zijn alle Langeafstand Fietsroutes A B routes. Mocht je in het bezit zijn van een auto, dan is het wel mogelijk om naar het beginpunt van de route te gaan, maar sta je 400 kilometer later aan de andere kan van Nederland ver weg van je auto. Alle LF-fietsers kunnen nu zonder problemen op fietsvakantie in eigen land. Meer over fietsvervoer- en verhuur lees je op de speciale pagina.
Namens alle vakantiefietsers een big shout out naar belangenorganisatie als de Fietsersbond en Rover!