Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Vrijwilligersdag Deventer

Vrijwilligersdag Deventer

Gepubliceerd op 10 oktober 2019

Vrijwilligersdag Deventer

Al fietsend langs de LF-routes zijn onze vrijwilligers waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is deze groep van zo’n 150 vrijwilligers onmisbaar voor het opzetten en onderhouden van het netwerk van Landelijke Fietsroutes (LF-routes). Deze enthousiaste fietsers verkennen, beschrijven en inspecteren de LF-routes. Iedere vrijwilliger heeft een stuk van een LF-route onder zijn hoede. Nadat de onderhoudsinstantie in het voorjaar de onderhoudswerkzaamheden heeft uitgevoerd, gaan onze vrijwilligers op pad om te controleren of hun geadopteerde traject van de route er 'goed bij ligt'. Mankementen aan de bewegwijzering gaan via een meldsysteem naar de onderhoudsinstantie. Tijdens deze controle maken ze ook de bordjes schoon en knippen indien mogelijk begroeiing weg. Daar waar een bordje ontbreekt, plakken ze een noodsticker. Op die manier kan de LF-fietser toch zijn weg vervolgen. 

LF-routes staan bekend om hun hoge kwaliteit. Dit begint met een aantrekkelijk en gevarieerd tracé. Ook veiligheid, comfort en aanvullende voorzieningen als rustpunten zijn voorzieningen die kenmerkend zijn voor een LF-route. Knelpunten die ten koste gaan van de kwaliteit worden door onze vrijwilligers aan de provincie doorgegeven. Ze zorgen dat jij onbezorgd kunt genieten van kilometers fietsplezier.

Om onze vrijwilligers te bedanken gaan we jaarlijks samen op pad. Per toerbeurt reizen we door Nederland en doen we iedere keer een andere ‘LF-stad’ aan. Vorig jaar verregende een deel van het programma in Gouda en even leken de weergoden ons wederom niet goed gezind. Gelukkig is er in Deventer genoeg te doen en zo hadden we ook een plan B mocht het met bakken uit de lucht komen. We begonnen zaterdag 28 september met een kleine terugblik op het afgelopen jaar, met als hoogtepunt toch wel de opening van de eerste LF-icoonroute, de LF Maasroute

Tijdens het leggen van een goede bodem voor de fietstocht, vloeiden de anekdotes en ervaringen rijkelijk over tafel. Aan de verhalen te horen was het weer een prachtig fietsseizoen. Het was even puzzelen om de grote groep op de foto te krijgen maar het resultaat mag er zijn.

Een prachtig beeld van een grote groep vrijwilligers. Stuk voor stuk vrijwilligers waar we trots op zijn.

Wonder boven wonder kwamen we al fietsend droog aan bij de Havenzate De Haere voor een rondleiding over de uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog. De IJssellinie moest ons land beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond. De geheimhouding van de IJssellinie werd officieel pas opgeheven in 1990, na de val van de Berlijnse Muur. Tot die tijd was het ‘top secret’. Een indrukwekkende rondleiding die veel gespreksstof deed opwaaien.Waaien deed het overigens ook op de terugweg. Er moest flink tegen de wind in worden gefietst om weer in Deventer te komen. Daar sloten we onder het genot van een hapje en drankje de geslaagde dag af. Het was een prettig weerzien en we hebben genoten van ieders aanwezigheid.

Wil jij er volgend jaar ook bij zijn en wil je graag waken over de kwaliteit van het LF-netwerk? Meld je dan aan als vrijwilliger.  

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland