Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Sterrennominaties voor fietsregio's

Sterrennominaties voor fietsregio's

Gepubliceerd op 19 mei 2015

Sterrennominaties voor fietsregio's

Jaarlijks stappen miljoenen mensen op de fiets voor een korte of langere recreatieve fietstocht. Ruim 30.000 km aan knooppunt- en LF-routes ligt voor hen klaar. Maar hoe scoren de verschillende regio’s als het gaat om kwaliteitsbehoud en -verbetering? Het Landelijk Fietsplatform, koepel voor het recreatieve fietsen in Nederland, heeft hiervoor een objectief landelijk vergelijkend onderzoek ontwikkeld: de Kwaliteitsmonitor fietsregio’s. In de Kwaliteitsmonitor 2015 scoren de provincies Friesland en Drenthe de maximale 5 sterren. Zes provincies scoren 4 sterren: Groningen, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

De kwaliteitsmonitor is een landelijk onderzoek dat regio’s prikkelt om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Getoetst wordt op twee hoofdaspecten: ‘kwaliteit van de routenetwerken’ (uitvoering, beheer en onderhoud) en ‘kwaliteit van de randvoorwaarden’ (aantrekkelijkheid van de omgeving, voorzieningen, provinciale betrokkenheid, toegankelijkheid van de route-informatie en een algemeen oordeel van de consument). Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de kwaliteit op het moment van meten, maar ook naar de basisvoorwaarden om de kwaliteit in de toekomst te behouden. Regio’s kunnen 1 tot 5 sterren verdienen, mede op basis van hun inspanningen. De gegevens hebben grotendeels betrekking op 2014. Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

5 sterren beeldmerk fietsregio 2015

Het gaat goed met het aanbod voor de recreatieve fietser in Nederland. Geen enkele regio scoort onder de 3 sterren bij de totaalwaardering. Dit klopt met het algemene beeld: in Nederland Fietsland bestaan geen slechte fietsgebieden, hooguit minder goede. Twee provincies scoren de maximale 5 sterren: Friesland en Drenthe. Zes provincies scoren 4 sterren: Groningen, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. 

Bekijk
hier de tabel met resultaten. Op de site van het Fietsplatform (bedoeld voor de vakwereld) staat het volledige rapport.

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland