Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Prototype elektrische fiets op zonnecellen

Prototype elektrische fiets op zonnecellen

Gepubliceerd op 07 maart 2016

Prototype elektrische fiets op zonnecellen

Niet meer je fietsaccu aan het stroom leggen, maar opladen tijdens het fietsen. Deze ontwikkeling is ingezet dankzij het recent gepresenteerde prototype van een e-bike op zonnecellen. Het Eindhovense Solar Application Lab (SAL) heeft in samenwerking met diverse partners, waaronder TU Eindhoven en Ebike Nederland, de eerste Solar-Bike ontwikkeld. Opladen gaat bij deze fiets via zonnecellen aan het voorwiel van de fiets.

De ontwikkelaars verwachten dat in het eerste kwartaal van 2017 de eerste zonnefietsen beschikbaar zijn. Het aankomend halfjaar wordt gebruikt om de technologie verder te testen op een tiental fietsen. Belangrijk is dat het systeem ook werkt als de zon niet schijnt of als het regent. Ambitie is ook om de batterij 40 procent lichter maken en de fiets 'hufterproof' te maken. De zonnecellen in het prototype zitten verwerkt in glazen paneeltjes of paneeltjes van hars, wat kwetsbaar is. Nader onderzoek moet uitwijzen of zonnefolie ook geschikt is.

Met een verwachte aanschafprijs van 2300 - 2400 euro is hij net wat duurder dan een reguliere elektrische fiets. Maar - zo wordt gezegd - de accu gaat veel langer mee en de actieradius is groter. Bovendien hoef je onderweg niet meer op zoek naar een oplaadpunt.

Bron: Eindhovens Dagblad

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland