Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Nieuwe Limesroute: fietsen en wandelen in de sporen van de Romeinen

Nieuwe Limesroute: fietsen en wandelen in de sporen van de Romeinen

Gepubliceerd op 22 mei 2018

Nieuwe Limesroute: fietsen en wandelen in de sporen van de Romeinen

Langs de Rijn, tussen Lobith en Katwijk aan Zee, loopt een 200 kilometer lange historische grens (‘Limes’ in het Latijn) die herinnert aan de aanwezigheid van de Romeinen in ons land, zo'n 2000 jaar geleden. De nieuwe Limesroute voert je als fietser of wandelaar langs de resten van het Romeinse verleden.

De Limes verbond de tientallen forten en wachttorens waarmee de Romeinen zich wilden beschermen tegen invallen van de barbaren uit het noorden – de Germanen. De forten (castella), wegen, havens en schepen uit die tijd liggen voor een deel nog in de bodem verborgen. Een ander deel is door archeologen opgegraven. Dat leverde indrukwekkende museumvoorwerpen en fascinerende verhalen op, die vandaag de dag langs de hele Limes worden verteld: in musea, in nagebouwde forten, en door middel van apps en kunstwerken die op het Romeinse verleden zijn geïnspireerd. De Limesroute voert door het rivierenlandschap en het Groene Hart en rijgt meer dan 40 bijzondere plekken aan elkaar. 

De gemarkeerde lange-afstandsroute voor fietsers, gerealiseerd door het Fietsplatform in opdracht van ANWB, beslaat 200 kilometer en volgt daarbij het knooppuntennetwerk. De route is verdeeld in zes relatief korte dagetappes. Deze etappes zijn uitgebreid beschreven in de Fietsgids Romeinse Limesroute. De route volgt het fietsknooppuntennetwerk en is herkenbaar bewegwijzerd. Je fietst dus van knooppunt naar knooppunt. Als een Romeinse bezienswaardigheid net buiten de hoofdroute ligt, staat in de gids beschreven hoe je er komt. Er is ook een GPX beschikbaar.

Klik hier voor meer info over de Limes fietsroute en de fietsgids

 

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland