Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Fietskampeerder bezocht meeste Natuurkampeer-terreinen in 2014

Fietskampeerder bezocht meeste Natuurkampeer-terreinen in 2014

Gepubliceerd op 02 april 2015

Fietskampeerder bezocht meeste Natuurkampeer-terreinen in 2014

In 2013 fietste hij 4000 km, voornamelijk door Noord-Nederland en rond het IJsselmeer. Een jaar later werd het een rondje Nederland, langs de staatsgrenzen. Joop Platje (61) uit Hoogezand herontdekte na zijn pensionering zijn liefde voor het fietskamperen en weet inmiddels van geen ophouden. Onderweg kampeert hij voornamelijk op Natuurkampeerterreinen. Dit leverde hem onlangs de titel ‘Natuurkampeerder van het Jaar 2014’ op. 

De Natuurkampeerder van het Jaar werd in 2013 voor het eerst uitgeroepen door Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur (voorheen Stichting Natuurkampeerterreinen). Met een speciaal daarvoor ontwikkelde stempelkaart konden kampeerders stempels ophalen bij de Natuurkampeerterreinen waar ze overnachtten. Platje haalde in 2014 maar liefst 27 stempels op, van 22 verschillende Natuurkampeerterreinen. Hij bezocht ze allemaal per fiets. 

‘Het gaat om het vrije gevoel’, zegt Platje. ‘Fietsen is zo ontspannend voor mij. Ik sta heel vroeg op, tegen zonsopgang, en dan fiets ik tussen de 40 en 100 kilometer per dag. De avond van tevoren zoek ik een nieuw terrein uit voor de volgende dag. Altijd een Natuurkampeerterrein, want die kampeerterreinen zijn het fijnst voor fietsers. Het is er altijd schoon en de beheerders zijn erg vriendelijk en behulpzaam.’

Niet alleen Platje deed al fietsend vele Natuurkampeerterreinen aan. Ook Sarah van Gelder (8) uit Tilburg bezocht vorig jaar vele Natuurkampeerterreinen met haar ouders. In de categorie tot en met 12 jaar werd zij uitgeroepen tot de ‘Kleine Natuurkampeerder van het Jaar 2014’. Ze was nog 7 toen ze in de zomer op wel 15 verschillende Natuurkampeerterreinen kampeerde. 

Sarah heeft alles zelf gefietst: gemiddeld 40 kilometer per dag. Dat vond ze niet ver, want ze stopten regelmatig bij leuke speelplekken of bij een terrasje. ‘Samen slapen in de tent en dat ik dicht bij de natuur ben, is ook fijn,’ zegt Sarah in een interview. ‘Het leukste Natuurkampeerterrein vond ik het terrein met de waterpomp. Daar waren ook heel veel kinderen om mee te spelen.’ 

De Natuurkampeerders van het Jaar 2013 waren ook al fietskampeerders. Natuurkampeerterreinen lenen zich goed voor rondtrekkende fietsers: er zijn extra voorzieningen voor fietsers, zoals een slechtweeraccommodatie en picknicktafels. Ook wordt er altijd tot 19.00 uur een plekje vrijgehouden voor mensen die te voet of per fiets aan komen. 

Met de stempelactie wilde De Groene Koepel de aandacht vestigen op de diversiteit van de Natuurkampeerterreinen. Hoewel alle 132 Natuurkampeerterreinen voldoen aan de richtlijnen van de stichting is er onderling veel verschil. Door hun ligging en de cultuurhistorie van het omringende gebied is de beleving per terrein uniek. De Natuurkampeerders van het Jaar zijn hier de beste getuigen van. 

Lees de volledige interviews met Joop Platje en Sarah van Gelder

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland