Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws Fietsen, fietsroutes en corona: de versoepeling

Fietsen, fietsroutes en corona: de versoepeling

Gepubliceerd op 12 mei 2020

Fietsen, fietsroutes en corona: de versoepeling

Update: maart 2021

Al ruim een jaar lang beheerst corona ons leven. Gelukkig kunnen we wel gewoon blijven fietsen, mits we de maatregelen in acht nemen. Wat dat betekent, lees je op deze pagina. 

  • Samen fietsen kan

Afspreken met je fietsmaatje kan weer, mits je met maximaal 1 andere fietser tegelijk op pad gaat. Maar let op: ook dan geldt de regel van 1,5 meter afstand houden. Fiets je samen met je partner of andere mensen uit hetzelfde huishouden? Dan hoef je deze afstand tot elkaar niet te bewaren. Door de grootte van de groep te beperken kun je makkelijk anticiperen op het verkeer. De 1,5 meter is dan ook aan te houden bij tegenliggers of inhalende fietsers. 

  • Vermijd drukke momenten

Door coron, gaan meer mensen op pad. Om drukte te voorkomen is het verstandig om een geschikt tijdstip te kiezen. Zo voorkom je situaties waarin het lastig wordt om de 1,5 meter te hanteren. Als je de mogelijkheid hebt dan is 's morgens voreg of laat in de middag en goede keuze. Doordeweeks is het ook een stuk rustiger op het fietspad dan in het weekend. Doe er je voordeel mee.

  • Kies een slimme route

Er worden veel uitgestippelde routes aangeboden met een vast start- en eindpunt. Wil je een van deze routes vanuit huis gaan fietsen? Kies er dan voor om de route op een ander punt op te pakken. Zo voorkom je het risico dat je met veel mensen op hetzelfde moment op hetzelfde stuk van de route fietst. Beperk onnodige verplaatsingen en fiets vanuit huis. Door zelf een route uit te stippelen kun je deze situatie ook voorkomen. Tevens kun je dan, met de kennis van de omgeving, kiezen voor een route waarbij je tweerichtingsfietspaden vermijd.   

  • Houd voldoende afstand

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, houd altijd voldoende afstand. Ga niet te dicht op je voorligger fietsen. Hoe meer afstand, hoe beter. Blijf zoveel mogelijk rechts fietsen - houd wel voldoende afstand tot de berm - dan geef je andere verkeersdeelnemers de ruimte om te passeren. Inhalen doe je op gepaste afstand, ook bij wandelaars, skeeleraars of ruiters. Geef van te voren een seintje, dan kun je samen zorgen voor een veilige inhaalmanouvre. 

 (terug) naar alles over corona en fietsen >

 

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland