Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws De nieuwe LF-routes

De nieuwe LF-routes

Gepubliceerd op 24 september 2018

De nieuwe LF-routes

LF-routes zijn al ruim dertig jaar bekend als dé lange-afstandsfietsroutes in Nederland, vooral bedoeld voor fietsvakanties. Nu er een landsdekkend netwerk van knooppuntroutes is, zijn er nieuwe mogelijkheden voor de LF-routes. Zo hoeven LF-routes geen netwerk meer te vormen. Via knooppunten zijn LF-routes met elkaar verbonden. 

De focus komt te liggen op een beperkt aantal LF-routes. Nationale routes met sterke thema’s en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Routes waarmee we ook internationaal ons visitekaartje als fietsland kunnen afgeven. De aanpassingen vinden de komende jaren geleidelijk plaats. Denk daarbij aan het inventariseren van kansrijke routes en aan het doorontwikkelen van bestaande routes met een sterk thema en een intensief gebruik. Een voorbeeld is de Zuiderzeeroute. Die nu is opgebouwd uit de LF21, LF22 en LF23 en zal straks één aaneengesloten LF-route zijn: LF Zuiderzeeroute. 

De eerste LF-route is de LF Maasroute. Deze is gebaseerd op de LF3 Maasroute en de LF12 Maas- en Vestingroute. De tracering is verbeterd en in september 2018 is de bewegwijzering in regio Zuid-Limburg al aangepast. In oktober voert regio Noord- en Midden-Limburg het veldwerk uit. Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland volgen daarna. Oplevering en opening van de LF Maasroute staat gepland voor voorjaar 2019. Naast bewegwijzering wordt gewerkt aan nieuwe informatie- en serviceproducten.

Op de speciale LF-routepagina lees je meer over de plannen rondom de LF-routes. Sommige (delen van) LF-routes, bijvoorbeeld die dienden als 'verbindingsroutes', zullen verdwijnen. Eén daarvan is de LF3 Rietlandroute. Eind september 2018 wordt gestart met het weghalen van de LF3 Rietlandroute bordjes uit het veld, te beginnen in Noordoost-Friesland. De Rietlandroute bewegwijzering in Midden-Friesland en Zuidoost Friesland verdwijnt begin 2019. 

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland