Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws De Evacué: fietsroute met een verhaal

De Evacué: fietsroute met een verhaal

Gepubliceerd op 08 juni 2017

De Evacué: fietsroute met een verhaal

Sommige fietsroutes zijn niet alleen bijzonder vanwege de mooie natuur onderweg, maar hebben ook echt 'een verhaal'. Fietsroute 'De Evacué' is zo'n route. Het is een meerdaagse tocht van 7 à 8 dagen (365 km) ter herinnering aan de hongertochten en de noodzakelijke opvang van duizenden evacuees in Friesland tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen uit de Randstad waagden een tocht naar het noorden en het oosten van Nederland en vonden daar hun redding, o.a. in Friesland. Fietsroute 'De Evacué' biedt de mogelijkheid om een 'pelgrimage' te ondernemen die bijdraagt aan het besef dat voldoende voedsel géén vanzelfsprekendheid is en dat vrijheid voor geen goud te koop is.

Je kunt de route in z'n geheel fietsen of kiezen voor deelroutes. Hij is ook beschikbaar als GPX. Een boottocht vanaf Enkhuizen naar Stavoren is opgenomen in de tocht. De terugtocht gaat over de 32 kilometer lange Afsluitdijk; een ervaring op zich. De dijk heeft in de oorlog een belangrijke rol gespeeld. Er is ook een prachting 'rondje Friesland 'gemaakt. Al met al een fietsroute die een fietsvakantie waard is. 

Op de website fryslansudwest.nl vind je alle informatie over de tocht, zoals tips, beschrijvingen plus een kort filmpje over de beleving van de route. 

Deze uitzonderlijke fietsroute is het resultaat van een samenwerkingsverband van de toeristische website FryslanSudwest met VVV Zuidwest Friesland en route.nl.  

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland