Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws 65 procent van de trektochtfietsers gebruikt LF-routes

65 procent van de trektochtfietsers gebruikt LF-routes

Gepubliceerd op 18 februari 2015

65 procent van de trektochtfietsers gebruikt LF-routes

Uit recent onderzoek van NBTC-NIPO Research naar het gebruik en de waardering van de LF-routes blijkt hoe populair een fietsvakantie in eigen land is. In 2014 ondernamen 1,5 miljoen mensen een fietsvakantie. 1,3 miljoen mensen gingen in Nederland op fietsvakantie. Zij maakten gezamenlijk ruim 2,1 miljoen fietsvakanties: 450.000 daarvan betrof een fietstrektocht en ruim 1,6 miljoen vakanties waren vanuit een vaste standplaats.

66% van de fietsvakantiegangers weet dat er een landelijk netwerk van LF-routes bestaat. 32% van de fietsvakantiegangers geeft aan gebruik te hebben gemaakt van LF-routes, dat zijn dus 437.000 LF-gebruikers. Zij maakten samen 750.000 fietsvakanties. LF-routes zijn specifiek bedoeld voor de fietstrekvakanties. 65% van de mensen die een fietstrektocht houdt, gebruikt daarbij LF-routes. Dat zijn 210.000 mensen die een fietstrektocht hielden met gebruik van LF-routes.

Bij verder inzoomen op de fietstrektochtfietsers die LF-routes hebben gebruikt, blijkt de gemiddelde duur van een trektocht van hen 8,4 dagen, waarbij 89% van de dagen wordt gefietst. Gemiddeld fietst men 71 km per dag, met gemiddeld 4 stops. De uitgaven per dag zijn € 40,80 per persoon, waarvan onder andere € 11,50 aan horeca en € 16,20 aan overnachting. Gemiddeld liggen de uitgaven op  € 324,- per persoon per vakantie. Doorgerekend is het economisch effect van meerdaagse LF-tochten ongeveer € 104,5 miljoen/jaar. De gemiddelde leeftijd is lager dan wellicht gedacht, namelijk 48 jaar. Met name de leeftijdscategorie 30-49 jaar (37%) en 50-64 jaar (31%) is goed vertegenwoordigd.

Het onderzoek is door NBTC-NIPO Research verricht, in opdracht van het Fietsplatform, beheerder van de LF-routes; de hoofdroutestructuur voor de recreatieve fietser in Nederland. LF-routes hebben als primaire doelgroep de fietsvakantiegangers die een trektocht maken. Het onderzoek heeft zich dan ook specifiek gericht op de fietstrektochtfietser.

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland