Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home Nieuws 10 verhalen achter 35 jaar Vrienden op de Fiets

10 verhalen achter 35 jaar Vrienden op de Fiets

Gepubliceerd op 05 september 2019

10 verhalen achter 35 jaar Vrienden op de Fiets

Feest! Vrienden op de Fiets bestaat 35 jaar. Veel fietsers maken tijdens hun meerdaagse fietstocht veelvuldig gebruik van deze particulieren logeeradressen. En dat levert vaak mooie verhalen op. Ter ere van deze mijlpaal ging Vrienden op de Fiets op zoek naar tien van deze verhalen. Gastadressen delen hoe het is om vrienden te ontvangen. Van de coq-au-vin van Wouter tot de warme broodjes op het mooiste servies van Martha. En Vrienden Jelke en Daan vertellen op hun beurt hoe het is om al die gastvrijheid te mogen ervaren na een lange dag fietsen of wandelen. Centraal in al deze verhalen staat het getal 35. Ze gingen langs bij gastadressen met huisnummer 35 en interviewden Vrienden die 35 jaar zijn.

Daan Verhees (35)
Deurne, Noord-Brabant

Daan Verhees uit het Brabantse Deurne ging afgelopen zomer voor het eerst op fietsvakantie in Nederland met vrouw én kind. Zijn dochtertje van anderhalf stal de show op elk gastadres.

Welke route fietsten jullie?
We startten in Vlissingen en volgden de Noordzeeroute (LF1) richting Den Haag. Daar sloegen we rechtsaf, waarna we dwars door Midden-Nederland naar Enschede gingen. In totaal zijn we ruim anderhalve week onderweg geweest en overnachtten we bij acht gastadressen.

Hoe was het om met jullie dochtertje van anderhalf op pad te zijn?
Dat ging eigenlijk fantastisch. Ze is een relaxt kind, ze slaapt goed. Dat gaf ons het vertrouwen om dit avontuur aan te gaan. Vanuit het kinderzitje voorop keek ze lekker rond en als ze moe werd sliep ze in de fietskar. We moesten wel ons ritme aanpassen natuurlijk. We namen langere pauzes en hadden alle gastadressen van tevoren al gereserveerd. Op elk gastadres werden we met open armen ontvangen. Onze dochter stal steevast de show, want ze was overal de jongste bezoeker ooit.

"Het is heel bijzonder om bij mensen thuis te komen. Daardoor leer je een stad of dorp anders kennen dan wanneer je in een hotel of B&B slaapt."

Dit was jullie eerste avontuur met Vrienden op de Fiets. Hoe is het bevallen?
Het is heel bijzonder om bij mensen thuis te komen. Daardoor leer je een stad of dorp anders kennen dan wanneer je in een hotel of bed & breakfast slaapt. We konden ’s avonds niet op onze kamer blijven, omdat onze dochter daar sliep. Daarom moesten we wel in de woonkamer of de tuin gaan zitten. Zo ontstonden op veel gastadressen mooie gesprekken. We hebben allerlei levensverhalen gehoord.

En jullie dochtertje, hoe vond die het?
In het begin was ze heel verlegen en durfde ze niet zoveel te zeggen als we aankwamen bij een gastadres. Maar ze werd steeds losser. Op het eind gaf ze de mensen een handje en zat ze lekker te kletsen. Heel mooi om te zien. En als we het nu thuis over fietsen hebben of de fietskar pakken, wordt ze helemaal enthousiast. Dus ja, zij heeft er ook van genoten. Voor herhaling vatbaar dus!

Op de fiets door Nederland is enorm verrassend en afwisselend. Hele mooie stukken vind je rondom de Veluwe. En ook tussen Den Haag en Utrecht is het prachtig.

Alle Vrienden op de Fiets verhalen
Meer over fietsen met kinderen
Ontdek de mooiste fietsroutes

Over Vrienden op de Fiets
De stichting Vrienden op de Fiets ontstond in 1984 op initiatief van Nel de Blécourt, die zocht naar betaalbare accommodaties voor haar fietstochten. Nog steeds staat de formule voor kleinschaligheid en een lage organisatiegraad. Fietsen en wandelaars zoeken zelf contact met een gastadres. Via de website kunnen ze op een digitaal prikbord contact leggen met andere fietsers en wandelaars.  De Vrienden betalen € 22,50 per nacht per persoon, inclusief ontbijt. Deze prijs past bij het sportieve en sociale karakter van Vrienden op de Fiets. Vriend worden kost €8 per kalenderjaar. Daarvoor ontvang je de jaarlijkse adressengids en een Vriendenpas. Het netwerk omvat zo’n 6.000 gastadressen. Deze zomer sloot de 100.000-ste Vriend zich aan.

 

terug naar overzicht >

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Flevoland