Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Genomineerd!

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

E-bikes

De ontwikkeling van e-bikes is hard gegaan de afgelopen paar jaar. De actieradius is aanzienlijk vergroot, waarmee ze ook beter geschikt worden voor een toertochtje. Behalve voor ouderen of mensen met een beperking, wordt de fiets met elektrische hulpmotor nu ook gepropageerd als alternatief voor de auto, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Er zijn inmiddels vele modellen, van een degelijke stadsfiets tot een snelle racefiets. De prijs loopt uiteen van 900 euro tot 6000 euro. 

Aandrijving
Elektrische fietsen worden op verschillende manieren aangedreven. Daardoor geven sommige veel ondersteuning bij het wegrijden, terwijl andere langzamer op gang komen en een gelijkmatigere ondersteuning bieden. Het is dan ook handig om voor aanschaf een paar fietsen te proberen om te ontdekken wat voor jou het prettigst is. Elk jaar in mei is er een landelijke ‘opstapdag’, waaraan de meeste grote merken in Nederland meedoen.

Type accu
Een flink deel van de prijs van de fiets zit in de kwaltiteit en de capaciteit van de accu. NiMh is op dit moment de standaard. Een Li-ion accu heeft over het algemeen een langere levensduur en is iets lichter. Bij de meeste fietsen is de accu afneembaar, enkele hebben een accu ingebouwd in het frame. Een afneembare accu is handig als je de fiets niet overdekt, bij een stopcontact, kunt stallen. Bij veel merken kun je een extra accu aanschaffen voor een grotere actie-radius. Daarnaast is er een snel groeiend netwerk oplaadpunten door het hele land. Zie bijvoorbeeld oplaadpunten.nl of op deze site. Elke fietsspeciaalzaak kan meer over de e-bike vertellen. Informatie over techniek, merken en de opstapdag vind je op www.elektrischefietsen.com

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Overijssel

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland