Op meerdere plekken veerponten uit de vaart door laagwater

Nieuws
1 augustus 2022

Het zijn onmisbare schakels in veel fiets- en wandelroutes: de veertjes. Echter zijn door de extreem lage waterstand op meerdere plekken in het land de veerponten uit de vaart gehaald. Verschillende pontjes langs de rivieren nemen geen vrachtwagens en landbouwvoertuigen meer mee of voertuigen die zwaarder zijn dan 5 ton. Ook zijn er pontjes, zoals het fiets- en voetveer over de Rijn naar de werf in de Arnhemse wijk Stadsblokken-Meinerswijk, die geen fietsers meenemen omdat het schip de laadklep niet kan laten zakken en omgekeerd moet aanmeren.

Geen overtocht

Recreatiebedrijf Uiterwaarde heeft vier oeververbindingen stilgelegd, de veren kunnen de veerstoep niet meer bereiken. Het gaat om de volgende veren:

  • Beuningen – Slijk-Ewijk (Waal)
  • Druten – Dodewaard (Waal)
  • Varik – Heerewaarden (Waal)
  • Liniepont Culemborg – Houten – Everdingen. (Nederrijn en Lek)

img-25736-r0x0x750x563-t1920Rivierwater blijft zakken

Voorlopig blijft het rivierwater nog zakken, mogelijk worden hierdoor nog meer verbindingen uit de vaart gehaald. De verwachting is dat deze week de pont tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden over de Rijn stopt met varen. Maar ook andere essentiële veren en ponten die deel uit maken van veelgebruikte fietsroutes zoals de LF Maasroute en LF Waterlinieroute gaan mogelijk tijdelijk uit de vaart. Dit betekent in veel gevallen extra kilometers omfietsen.

Actuele vaartijden

De Vereniging Vrienden van de Voetveren vermeldt op haar website www.veerponten.nl al jaren alle veren in Nederland. Je kunt met je smartphone, tablet en PC vanaf elke plek in Nederland zien waar het dichtstbijzijnde veer in jouw omgeving is. Zo heb je altijd actuele informatie altijd bij de hand. Ook op de website van o.a. de LF KustrouteLF MaasrouteLF Waterlinieroute en de LF Zuiderzeeroute vind je de actuele vaartijden van de pontjes.

Voorkom verrassingen onderweg

Route uitgezocht en fietskaart paraat? En klaar voor vertrek? Kijk dan eerst nog of er iets speelt op de LF-route van je keuze. Naast een veer dat uit de vaart is kan er een tijdelijke wegomlegging zijn. Dit kan invloed hebben op jouw fietstocht. Niets is zo vervelend als kilometers omfietsen. Bekijk de omleidingen en werkzaamheden op LF-routes.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen