LF4 Midden-Nederlandroute

Staalkaart van landschappen
Informatie

Over deze route

  • Afstand 312 km

  • Den Haag - Enschede

De LF4 Midden-Nederlandroute laat een staalkaart van Nederlandse landschappen zien. Vanaf het oosten gezien fiets je vanuit Twente naar Den Haag in het westen. Onderweg moet je zeker even stoppen bij kastelendorp Vorden, de Emmapiramide en bij één van de vele landerijen in Het Groene Hart. Een geslaagde fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke fietstrip! Zo lees je meer over de route zelf, hebben we fietsvriendelijke locaties voor je geselecteerd en vind je de leukste plekken om te bezoeken. En vergeet voor vertrek niet te kijken of er routeomleidingen zijn!


Begin- en eindpunt van de route
Den Haag: knooppunt 30, Den Haag CS. Lonneker (Enschede): Knooppunt 27

Route GPX Fietsgids

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

Routewijzigingen checken, bordje melden of zelf plannen

Goed voorbereid

Routewijzigingen

Kijk voordat je een (LF-)route gaat fietsen altijd even of er op je route actuele zaken spelen die van invloed kunnen zijn op de tocht. Een tijdelijke wegomlegging, een veer uit de vaart of aanpassing knooppuntnetwerk.

Naar overzicht

Meldpuntroutes.nl

In ons land met ruim 33.000 km fietsroutenetwerken en bijna 9000 knooppunten kan het gebeuren dat een fietsroutebordje mist of beschadigd raakt. Via meldpuntroutes.nl geef je dit eenvoudig online door. Ook op je mobiel.

Melding maken

Plan zelf

Met een fietsrouteplanner kun je eenvoudig een eigen route plannen of gebruik maken van voorgeplande routes.  We hebben de populairste fietsrouteplanners voor je op een rijtje gezet.

Naar planner
Veenweide, landgoederen en bossen

Fietsen tussen de Noordzee en de Achterhoek

De LF4 Midden-Nederlandroute laat een staalkaart van Nederlandse landschappen zien. Vanuit het oosten gezien fiets je eerst een stukje door Twente. Vooral het gebied rond Haaksbergen met het Buurserzand en bosgebied Het Lankheet zijn erg mooi. Dan volg je een traject waar je de Achterhoek op zijn mooist ziet: een mengeling van bos – soms hele bossen en soms snippertjes bos – en cultuurland. Vooral tussen Borculo en Wichmond vind je deze mooie mengeling; rond kastelendorp Vorden komen daarbij nog de kastelen en de omringende statige eiken- en beukenlanen.

Klimmen op de Veluwe

Bij Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, steek je de IJssel over en fietst dan tussen Brummen en Dieren over de prachtige landgoederenstrook op de overgang tussen de Veluwe en de IJssel. Daarna klim je echt de Veluwe op en doorkruis je het zuidelijke, door de hoogteverschillen meest spectaculaire deel van de Veluwe. Hier en daar betekent dat zwaarder trappen, maar dat wordt beloond door schitterende vergezichten over uitgestrekte bos- en heidegebieden, zoals bij de Posbank. Bij Doorwerth gaat de Veluwe steil over in het Rijndal.

Het Groene Hart 💚

De LF4 volgt vervolgens de Nederrijn tot voorbij Amerongen, via een paar mooie stadjes en langs ‘nieuwe natuur’ in de uiterwaarden. Daarna ga je verder naar Utrecht langs de rand van de Utrechtse Heuvelrug. De Langbroeker Wetering met zijn vele kastelen en de bochtige Kromme Rijn zijn hier weer unieke stukken. Tussen Utrecht en Den Haag gaat de route voorbij kasteel De Haar door het Groene Hart. Oude boerderijen, groene weides met brede sloten, het riviertje de Oude Rijn, de boomkwekerijen rond Boskoop en de stadjes onderweg geven ook dit traject veel variatie. Bij Den Haag – met name in en rond Wassenaar – zijn weer veel prachtige landgoederen, vaak met ware parken eromheen.

Fietsvakantie

Tips, verhalen en meer

Geniet jij van LF-routes?

Word vriend!

Een fietsvakantie in Nederland is een fantastische belevenis. Bewegwijzerde routes zijn er echter niet vanzelf. Al meer dan 35 jaar zetten wij ons in om Nederland een plezierig recreatief fietsland te laten zijn. Ook jij kunt hieraan een waardevolle bijdrage leveren. Met jouw steun zorgen we voor die grenzeloze fietservaring. Zo waarborgen we de kwaliteit van routes. Door ze te controleren, en door het aanbieden van actuele informatie. Help je mee?

Ja, ik help mee!
In Nederland

LF-routes