Hoe werkt het LF netwerk

LF-routes - voluit Landelijke Fietsroutes - vormen een wijd vertakt landelijk netwerk van ruim 4.500 km fietsroutes. LF-routes worden ook vaak aangeduid als Lange Fietsroutes of Lange Afstand Fietstochten. Daar waar de knooppunten ideaal zijn voor het fietsen van een dagtocht, zijn de langeafstandfietsroutes juist erg geschikt voor trektochten of fietsvakanties. Je kunt een afzonderlijke LF-route in z'n geheel volgen. Maar je kunt op basis van het netwerk naar eigen inzicht ook een lange fietstocht op maat samenstellen. Zo ontdek je de vele verrassende plekjes van ons land.

In twee richtingen bewegwijzerd
LF-bewegwijzering op paalLF-bewegwijzering op bermplankHet gehele LF-netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd. Het maakt dus niet uit welke kant je de route op fietst. De bewegwijzering bestaat standaard uit rechthoekige bordjes met daarop de routenaam, een routenummer en een toevoeging voor de rijrichting (a of b). De a-richting is van west naar oost of van noord naar zuid. De b-richting is dus van oost naar west of van zuid naar noord. De bordjes zijn er in twee formaten: het grote formaat zit aan lantaarnpalen of verkeersborden, het kleine formaat is bevestigd op bermplanken. Vaak zie je direct onder het LF-bordje een knooppuntbordje. Dit is de bewegwijzering van de knooppuntroutes, bedoeld voor kortere fietstochten in de regio.

Combineren met knooppuntroutes
LF-routes gaan vaak door het centrum van een stad, langs het station, zodat je als fietser de route makkelijk kunt oppikken. Maar ben je op doorreis, dan wil je misschien de stad mijden. Met de knooppuntroutes plan je makkelijk een weg om de stad heen. Ook een stukje afsnijden of een ommetje toevoegen doe je gemakkelijk via de knooppuntroutes.

Hieronder zie je een filmpje met uitleg over de LF-routes en je leest nog stap voor stap hoe je het LF-fietsen aanpakt.

 

 

LF-fietsen: hoe pak ik het aan?
Stap 1. Kies je route (combineren kan ook!)
Stap 2. Fietsgids mee
Stap 3. Bepaal het begin- en eindpunt (treinstation is handig)
Stap 4. Zoek een overnachtingsadres uit
Stap 5. Volg de bewegwijzering
en dan…fietsen maar!

1. Kies je route
Het bewegwijzerde fietsnetwerk lange afstand fietsroutes leent zich prima om je eigen route samen te stellen. Je kunt één route helemaal fietsen of juist een stuk ervan pakken, óf je combineert twee routes met elkaar.

2. Fietsgids mee
Het is handig om - ook bij het fietsen van een bewegwijzerde route - een fietsgids mee te nemen. Mocht er onderweg een bordje missen, dan ben je met de kaarten uit de gids zo weer op de juiste weg. In de gids staan ook tips voor bezienswaardigheden onderweg en een lijst met overnachtingsadressen. Kijk bij Fietsgidsen voor een overzicht van alle beschikbare uitgaven.
TIP: check voor vertrek altijd nog even de Actuele info LF-routes, op mogelijke aanvullingen of correcties op de fietsgids. En vergeet niet de vaartijden van de veren in de geplande route te checken via www.voetveren.nl.

3. Bepaal het begin- en eindpunt
Het principe van de LF-routes is dat je niet op dezelfde plek eindigt als waar je begint; je fietst van a naar b. Wil je je route verspreid over meerdere weekends fietsen, start dan bij een treinstation. Dit zijn belangrijke knooppunten in het LF-fietsnetwerk. Je start bij het ene station en plant je fietstocht naar een ander station langs de route. Vervolgens reis je met de fiets in de trein weer terug.

4. Zoek een overnachtingsadres
Langs of dichtbij de LF-routes zijn er legio overnachtingsmogelijkheden. Van boerderijcamping tot viersterren hotel en van Bed & Breakfast tot natuurkampeerterrein. Trekkershutten en Stayokay hostels vormen een perfecte combinatie met de LF-routes. In een LF-fietsgids staat  een overzicht met campings en hotels. Of kijk op allefietserswelkom.nl voor alle accomodaties met een Fietsers Welkom! kwaliteitslabel.

5. Volg de bewegwijzering
LF-routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Grote kans dat je deze witte rechthoekige bordjes met groen opschrift al eens bent tegengekomen. Altijd staat het routenummer en de routenaam erop (bijvoorbeeld LF1 Noordzeeroute), met een toevoeging voor de rijrichting (a of b). Op belangrijke plekken staan handwijzers en een enkele keer is de routeaanduiding nog aangebracht op ANWB-paddestoelen.

Met het kopen van een fietsgids en het selecteren van geschikte overnachtingsadressen heb je de belangrijkste voorbereiding gedaan. Specifieke training voor het fietsen van LF-routes is niet nodig. Een sportieve (hybride)fiets is wel prettig. Onderweg wijzen de routebordjes de weg.   Partners Nederland Fietsland:
ANWB Fietsersbond NTFU Rai Vereniging IPO interprovinciaal overleg Recron NBTC VVV Koninklijke Horeca Nederland